Techjättarnas elrabatter – inget för svenska företag

Mycket politikerprestige men ger väldigt få svenska jobb

Svenska politiker har lagt ner ett mycket stort arbete på att få techjättars serverhallar till just Sverige. De har även lagt ner stora subventioner både för byggena och genom skatterabatter på el.

Det finns stora prestigevinster att göra för politiker i media när de kan låna lite av glansen av dessa världsomspännande företag i samband med invigningar eller annat. Före detta (S)-ministern Mikael Damberg tycker att Sverige ”leder digitaliseringen” med dessa projekt.

Facebook fick 140 miljoner i stöd av svenska staten

Facebook, Google och Microsoft är några techjättar i denna kategori. Facebook fick till exempel 140 miljoner kronor i stöd från staten för sitt serverhallbygge i Luleå, bara för att det skulle bli byggt. Techjättarna betalar 0,3 öre per kWh i skatt, jämfört med vanliga konsumenters skatt på 36 öre per kWh. Totalt blir det 381 miljoner kronor i skatterabatt bara hittills i år.

Skatterabatt – men knappast för svenska företag

Och techjättarna får sina rabatter på villkor som i princip utesluter svenska företag oavsett hur miljövänliga: Man måste förbruka 0,1 MW per år och man måste äga utrustningen. Techjättarnas anläggningar i Sverige är däremot inte särskilt miljövänliga. Mitt i elkrisen förbrukar Microsofts serverhall i stort sett halva Forsmarks elektriska uteffekt.

Serverhallarna ger heller inga jobb i Sverige att tala om. Facebooks hall i Luleå ger 56 jobb. Resten hamnar i bland annat Indien.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter