Techjätte har tagit fram självgående AI

I nuläget behöver artificiella intelligenser, AI, träning för att kunna utföra olika kommandon. Men nu har en av de största aktörerna inom techsektorn tagit fram en AI som kan identifiera olika objekt, utan träning.

Sociala mediejätten Meta (ägaren till Facebook och Instagram) har utvecklat en artificiell intelligens som kan identifiera objekt som den inte tränats för, rapporterar Engadget.

Om man har en bild går det att använda AI:n för att identifiera vissa saker. Skriver man till exempel ”katt” i sökrutan kommer AI:n markera ut alla katter i bilden. Men även objekt som inte ingått i dess träning kan identifieras av AI:n.

Öppnar för censur

För Meta kan detta innebära stora möjligheter, men för användaren kan det resultera i mer begränsande konsekvenser.

Tanken är att det ska underlätta för bolaget att sålla ut det innehåll som publiceras. Med tanke på den hårda censur som råder på Facebook, där användare stängs av och inlägg tas bort om det innehåller systemkritiskt innehåll, kommer denna nya, mer självgående AI att möjliggöra en ökad censur.

Varning för självgående AI

Riskerna med en AI som blir alltför självgående och kan gå utanför programmering och träning har presenterats som omfattande, i synnerhet om utvecklingen går längre än det finns möjlighet att kontrollera den.

Frihetsnytt har rapporterat om det öppna brev som tusentals entreprenörer inom techsektorn, däribland Twitter-ägaren Elon Musk, publicerat, där det varnas för riskerna med en alltför snabb utveckling av AI. Därför vill dessa se en paus i utvecklingen av AI, tills man vet att det finns rätt sorts säkerhetsmekanismer.

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter