Tekniskt genombrott för fusion

Fusion, ett sätt att utvinna energi genom sammanslagning av atomer i stället för som vid fission klyvning av atomer, har varit en lovande teknologi utan kommersiell tillämpning i snart 50 år. Ett tekniskt genombrott kan dock vara på väg. Fungerande fusionskraft ger all energi som mänskligheten behöver för all framtid.

Mer energi ut än in

Vid ett fusionsexperiment i dagarna på Lawrence Livermore-laboratoriet i Kalifornien har man troligen lyckats med ett viktigt delsteg på vägen mot kommersiellt användbar fusion.

Med en insats av 2,1 megajoule fick man ut 2,5 megajoule från experimentet. Denna kvot måste dock upp till ett mycket högre tal innan detta blir praktiskt meningsfullt i kommersiell tillämpning, åtminstone tio gånger högre energi ut än in.

Två olika skolor, amerikansk och europeisk

Plasmat där fusion inträffar är mycket hett och kan inte inneslutas i någon fysisk behållare utan måste sväva fritt. Utifrån det har utvecklingen av fusion har skett efter två linjer: dels den amerikanska, där man använder plasmats tröghet för att hålla det på plats och där typiskt laserstrålar håller ihop kroppen av plasma, dels den europeiska där ett magnetfält används för samma syfte.

Sverige har hamnat efter

Den politiska attityden till kärnkraft i Sverige, och därmed även till fusionskraft, har länge varit avvisande trots att Sverige är helt beroende av kärnkraften. Miljöpartiet har varit drivande i att skapa det samhällsklimatet.

1984 stod det helt klart att miljöpartiet skulle börja konkurrera om riksdagsröster på allvar, och dåvarande industriminister Birgitta Dahl genomdrev Tankeförbudslagen 1984:3 som måste tolkas som att allt forsknings- och utvecklingsarbete kring kärnkraft i Sverige var olagligt.

Detta gjorde att allt konstruktions- eller utvecklingsarbete kring kärnkraft i Sverige avstannade. Lagen avskaffades sedan år 2005, men skadan på Sveriges möjligheter att hävda sig på energiområdet går inte ens att uppskatta.

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter