Telegram ökar säkerheten

Meddelandetjänsten Telegram slopade nyligen kravet på SIM-kort för att kunna registrera ett konto. Ändringen höjer säkerheten och anonymiteten för användarna.

Telegram är en meddelandetjänst som erbjuder användarna en möjlighet att kommunicera med varandra utan att riskera insyn från storföretag eller myndigheter. Det finns även möjligheter att kommunicera krypterat i tjänsten med så kallad end-to-end kryptering.

Telegram tar bort kravet på SIM-kort

För att kunna registrera ett konto på Telegram har det tidigare krävts ett telefonnummer. Detta har gjort att tjänsten inte har varit helt anonym för användarna eftersom telefonnumret i de flesta fall är knutet till en personen som använder det.

I ett pressmeddelande meddelar Telegram att de tar bort kravet att ha ett SIM-kort (telefonnummer) för att kunna registrera ett konto. Detta höjer säkerheten och integriteten på plattformen avsevärt eftersom användarna nu kan välja att vara anonyma.

Verifiering krävs fortfarande

Registreringsprocessen kräver fortfarande en verifiering och därför har Telegram ingått ett samarbete med företaget Fragment. Fragment erbjuder anonyma telefonnummer som kan användas för att verifiera kontot till en kostnad av ungefär 10 kronor.

Ett steg i rätt riktning

Telegram har tidigare visat sig vara känsliga för yttre påtryckningar. Bland annat valde Telegram att radera minst 64 kanaler efter att Tysklands inrikesminister Nancy Faeser utövat hot och påtryckningar mot Telegram.

Att Telegram nu slopar kravet på SIM-kort är ett steg i rätt riktning för att förbättra säkerheten för sina användare, men meddelandetjänsten har fortfarande en lång väg kvar för att bli ledande i utvecklingen. Fortfarande är inte all trafik på Telegram krypterad om inte användarna själva väljer att ha ”hemliga chattar”.

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter