Terroriststämplades – nu spärras mannens bankkonto

Nordiska motståndsrörelsen terrorstämplades i dagarna av USA, och tre ledande individer placerades på sanktionslistan. Nu uppger en av männen att han fått sitt svenska bankkonto spärrat. Mannen påstår även att han inte har varit aktiv i organisationen på över ett år.
Fredrik Vejdeland är en av de terrorstämplade männen. Foto: Nordfront

Frihetsnytt har tidigare rapporterat om att nationalsocialistiska Nordiska motståndsrörelsen (NMR) terrorklassades av USA. På listan får organisationen sällskap av bland annat Islamiska staten och Hamas. Man valde även att terroriststämpla tre ledande individer i organisationen – Pär Öberg, Fredrik Vejdeland och Robert Eklund.

”Galenskaper”

Nu uppger en av männen till Sveriges radio att han har fått sitt svenska bankkonto spärrat och att han därför inte kan ta ut de pengar han har på kontot. Vem av de tre männen det rör sig om är oklart, men Sveriges radio skriver att det rör sig om en man i 50-årsåldern och att han är västerbottning. Många gissar därför att personen i fråga är Eklund.

– Det är rena rama galenskapen. För det första är jag inte med i organisationen, säger mannen till statsradion.

Enligt mannen lämnade han NMR för ett och ett halvt år sedan, och har i dag ingenting med organisationen att göra. Han kommer nu att göra sitt bästa för att överklaga beslutet till amerikanska myndigheterna – men processen kan bli lång.

Anledningen att banken valde att spärra mannens konto är enligt SR att de själva kan anklagas för terrorfinansiering om de har kvar honom som kund.

Att banken har spärrat mannens konto kan få stora privata konsekvenser, säger mannen till SR:

– I värsta fall blir man väl hemlös.

Fler kan drabbas

Tidigare rapporterade Omni att det är troligt att de tre terrorstämplade männen får sina konton spärrade. Erik Wendeby, jurist på Svenska bankföreningen, säger följande:

– I praktiken behöver banker och andra aktörer ofta ta hänsyn även till USA:s sanktioner.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

2 KOMMENTARER

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter