Terrorklassning av hyllad författare visar dubbla måttstockar

Att en författare, vars böcker översatts till flera språk och filmatiserats, ses som inspiration för högerextrem terrorism väcker hård kritik. En av de främsta kritikerna pekar ut de dubbla måttstockar som gäller när myndigheterna bedömer högerextrem och islamistisk terrorism

När det kommer till bedömningen av vad som utgör terrorism verkar det finnas dubbla måttstockar, beroende på ideologi. Högerextrem terror klassas på ett annat sätt än islamisk, säger författaren Douglas Murray till Fox News.

Sagoberättaren som blev terrorinspiratör

C.S. Lewis. Foto: Wikipedia/ Scan of photograph by Arthur Strong
C.S. Lewis. Foto: Wikipedia/ Scan of photograph by Arthur Strong

Clive Staples Lewis (mest känd som C.S. Lewis) är hos den breda allmänheten känd för sina böcker om Narnia, där kampen mellan gott och ont har starka influenser från kristendom och västerländsk filosofi.

Numera har han även blivit känd för att projektet Prevent, lanserat av det brittiska inrikeskontoret (eng. ”Home Office”), lagt till honom på en lista över författare vars böcker anses kunna inspirera till högerextrem terrorism. Detta har väckt stor upprördhet i Storbritannien, i synnerhet Nordirland, där Lewis härstammade ifrån, skriver NewsLetter.

Rådmannen för Unionistpartiet i nordirländska Belfast John Kyle drar paralleller till kommunistiska och auktoritära regimer som känt sig hotade av kristendomen. Att de brittiska myndigheterna gör likadant visar bara att de har tappat kontakt med verkligheten, enligt Kyle.

Generalsekreteraren för Yttrandefrihetsförbundet (eng. ”Free Speech Union”), Toby Young ser stora faror med detta och att det berövar ungdomar tillgång till klassisk litteratur:

Programmet är tänkt att förhindra unga människor från att bli terrorister, inte hindra dem från att läsa klassiska verk av engelsk litteratur eller framstående texter inom politisk filosofi.

Liten minoritet driver på hat mot kulturen

Douglas Murray berättar för Fox News att det råder olika bedömningar huruvida olika terrorinriktningar klassas.

– Så islamisk extremism går ut på att ”döda de icke-troende”, och så kallad ”högerorienterad” eller ”nativistisk” extremism innebär att läsa böcker som är klassiker inom den brittiska kulturen, säger Murray.

Han är övertygad om att majoriteten av det brittiska folket inte hatar sin egen kultur, att det ska ses som något extremt att bejaka den. Men det är en liten minoritet

”Det är i själva verket vad som har hänt: väldigt dogmatiska personer har lagt majoritetsbefolkningen i ”oönskad-korgen”, den bedrövliga korg där de lägger vår historia, tillsammans med vår kultur, våra författare och mycket annat.

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter