Texas skapar digital valuta, värdesäker mot guld

Digitala valutor diskuteras världen över. I den amerikanska delstaten Texas har det nu lagts fram lagstiftningsförslag om att en digital valuta ska införas. En enhet i den digitala valutan ska kunna bytas mot den motsvarande mängden guld, så fort en innehavare önskar.

Digitala valutor pekas ofta ut som valutor med tekniska fördelar:

  • snabba transaktioner
  • billigare valutaväxling
  • lättillgängligare pengar, även för personer med dåliga bankförbindelser
  • lättare för regeringar att kontrollera och beskatta

Inbyggt i situationen är förstås en del negativa konsekvenser, och viktigast bland dem rimligtvis att regeringar och myndigheter får hundraprocentig insyn i vem som gör vad med de digitala pengarna.

Deplattformering av politiskt obekväma blir en möjlighet som är lättare att tillgripa för den regering eller myndighet som är motiverad till det.

Ska vara värdesäkrad mot guld

Valutan ska vara värdesäkrad mot guld
Valutan ska vara värdesäkrad mot guld

Delstaten Texas var faktiskt en egen nationalstat före sin anslutning till USA, och har historiskt ofta gått sin egen väg i en del avseenden. Texas-politiker har nu lagt skarpa lagförslag om en ny guldunderstödd digital valuta, rapporterar Kitco.

Enligt lagförslaget ska en innehavare kunna byta en valutaenhet mot den mängd guld som den motsvarar, enligt marknadspris. Detta ska även ske utan dröjsmål vilket i praktiken innebär att det alltid måste finnas fysiskt guld som motsvarar värdet på valutan.

Tilltaget är radikalt annorlunda från hur centralbankerna världen över agerar som inte värdesäkrar sina valutor mot guld. Att värdesäkra mot guld kommer få effekten att bland annat inflationen som plågar vanliga valutor inte kommer bita lika hårt på denna valuta.

Texas nya valuta ska skyddas mot skatt

Ted Cruz. Foto: Wikipedia/ U.S. Senate Photographic Studio
Ted Cruz. Foto: Wikipedia/ U.S. Senate Photographic Studio

Med detta går Texas före den federala regeringen, där än så länge bara diskussioner synes pågå i frågan. Senator Ted Cruz, som representerar Texas, har rent av lagt fram lagförslag som förbjuder en sådan federal digital valuta – just av integritetsskäl.

Enligt lagtexten verkar det inte finnas några begränsningar mot att andra än Texasbor köper den digitala valutan. Den är också skyddad mot att beskattas eller dras in till regeringen.

Det ska betonas att det som har lagts fram är förslag som inte har antagits som gällande av delstaten Texas parlamentariska församlingar.

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter