Tidig vinter i Nordamerika och Sibirien

Detta är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna i texten, inte Frihetsnytt. 
Hos oss får alla åsikter komma fram, även om de är obekväma. Vi står för riktig yttrandefrihet.
Mainstreammedia skriver inte gärna om ovanlig kyla och varför världens skördar har ökat enligt FN – det går inte så bra ihop med rapporterna från klimatmötet i Kairo.

Någon enstaka plusgrad i kanadensiska Toronto, amerikanska Chicago samt ryska Moskva och St. Petersburg. Det spådde nyhetsmedias väderrapporter för torsdag 16 november.

Vädertjänsten Tropical Tidbits visar ovanlig kyla över hela Nordamerika långt ned i Mexico. Rutgers-laboratoriets snökarta visar snö i nästan hela Kanada, nordvästra USA och hela Sibirien ned till Kazakstan och Mongoliet.

Samtidigt har större delen av Europa haft ovanligt varmt i november och kallt i september. Det tyder på oro i luften. Den kommer av att jetströmmarna i norr gör större bukter och släpper in mer varm luft från söder eller mer kall luft från norr. Det skapar omväxlande låg- och högtryck över norra halvklotet. Stora temperaturskillnader ger starkare vindar. Storm- och orkanvarning utfärdas för Florida och USA:s sydöstra kust.

Vinterväder passar dåligt in i klimatagendan

Men om detta berättar svenska nyhetsmedia föga. Det passar inte in i i dagliga rapporter från klimatmötet i Egypten. Där varnas för fortsatt global uppvärmning, orsakad av tillskott av koldioxid från mänsklig verksamhet. De påstås hota fattiga länders försörjning.

Men de facto har världens skördar åren 1930-2015 ökat mer än fem gånger enligt FN:s livsmedelsorgan FAO. Åren 1961-2021 ökade skördarna mer än två gånger. Fler har fått det bättre. Färre lider nöd och svält. Det är det konkreta resultatet av en dryg grads global uppvärmning och mer koldioxid i atmosfären sedan slutet av 1800-talet. Då slutade Lilla Istiden, som varade ca 1300-1870 med periodvis besvärande kyla, missväxt och svält. Det tycks de som varnar för fortsatt uppvärmning ha glömt.

Men nu är Solens magnetism åter lika låg som under Lilla Istidens kalla perioder. Mindre solvind släpper in mer kosmisk strålning med mer moln och nederbörd som följd. Det förebådar kyligare klimat framöver. Inget att se fram emot!

Skribent: Tege Tornvall
Näringslivs-, teknik- och biljournalist, infokonsult och redaktör för nätverket Klimatsans

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter