Tidigare Twitterchefer ställdes stenhårt mot väggen

Fyra tidigare högt uppsatta Twitterchefer har förhörts om sin roll i att aktivt censurera samhällsviktig information. Under utfrågningen fick de ta emot hård kritik från den granskande kommittén.

Frihetsnytt har i flera artiklar skrivit om den enorma censur som Twitter bedrivit mot oliktänkande inom en rad olika områden, alltifrån det amerikanska presidentvalet 2020 till kritik av vaccin och nedstängningar.

Ett av de mest ökända exemplen är hur de aktivt tystade ned information om den laptop som tillhörde Hunter Biden, son till USA:s nuvarande president Joe Biden. Kort innan det amerikanska presidentvalet 2020, där Joe Biden stod mot Donald Trump, släppte New York Times nyheten att känslig information påträffats i en laptop, som tillhörde Hunter.

På dess hårddisk fanns massor med säkerhetsklassad information, 100 000-tals e-postmeddelanden samt bevis för att far och son Biden varit inblandade i oegentligheter i framförallt Ukraina.

I söndags, den 5 februari, kunde Frihetsnytt rapportera att tre tidigare högt uppsatta chefer inom Twitter, som samtliga bär ansvar för censuren skulle utfrågas i kongressen under veckan: biträdande chefsjurist Jim Baker; förtroende- och säkerhetsansvarige Yoel Roth; samt chefsjuristen Vijaya Gadde.

Censurtopparna grillades

Under onsdagen var det dags för utfrågningen, där de tre ovan nämnda utökades till fyra, med Annika Collier Navaroli, Twitters tidigare expert på företagets amerikanska säkerhetsgrupp. Vad som följde under utfrågningen var att dessa verkligen ställdes mot väggen och överbevisades i sin roll att tysta det fria ordet, rapporterar Reclaim the Net.

Först ut var ordföranden för Kommittén för tillsyn och ansvar i representanthuset, James Comer, som i hårdast tänkbara ordalag fördömde Twitters censur av ”folkvalda konservativa politiker, journalister och aktivister”, samt ”andra vars åsikter avvikit från vad de ansåg vara acceptabelt”.

Nästa person att ställa dem mot väggen var den republikanska representanten Anna Paulina Luna, som pekade ut hur Twitter haft kommunikation med flera amerikanska myndigheter om att ta bort inlägg. Yoel Roth förnekade inte att det hade skett, men försökte slingra sig kring definitionerna, på vilket Luna svarade att det rörde sig om ett allvarligt brott, både från Twitter och myndigheterna. De inblandade skulle hållas ansvariga.

Därefter pekades flera exempel ut, där Twitters ledning varit involverad i censur, framförallt av konservativa opinionsbildare och kritiker av vaccin- och nedstängningskampanjer. Bland annat frågade den republikanska kongressledamoten Nancy Mace vilken medicinsk kompetens de hade när de censurerade Martin Kulldorff, professor i epidemiologi och rådgivare åt smittskyddsmyndigheten, när han ifrågasatte nyttan med vaccin.

Demokraterna som ingick i kommittén försökte dock mildra anklagelserna och släta över censuren. Den ökänt vänsterextrema demokratiska kongressledamoten Alexandria Ocasio-Cortez försökte bland annat hävda att informationen om Hunter Bidens laptop var falsk, trots att sanningshalten har kunnat bekräftas.

Början till slutet på Big Techs censur?

Den tid som följt sedan Elon Musk köpte Twitter har, genom de så kallade Twitterfilerna, inneburit enorma avslöjanden om hur långtgående Twitters censur varit. Det har inneburit en helt ny uppmärksamhet och debatt kring den makt som de stora sociala medierna har över vilken information som blir tillgänglig. Förhoppningsvis kan även den pågående utredningen och onsdagens grillning sända ett tydligt budskap till de övriga plattformarna: Censurera det fria ordet och nästa gång är det ni som kommer att utredas och utfrågas.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter