Tidöpartierna: Avgörande att få riva upp medborgarskap

Regeringen och Sverigedemokraterna vill kunna återkalla medborgarskap om vissa brott begås och tillsätter därför en utredning inom kort. ”Avgörande” skriver Tidöpartierna.

Tidöpartierna – regeringen och Sverigedemokraterna (SD) – vill att man ska kunna återkalla medborgarskap om vissa typer av brott begås. Detta skriver representanter för partierna i en debattartikel i Expressen.

Sverige unikt med att inte återkalla medborgarskap

Idag står det inskrivet i grundlagen att man inte kan återkalla ett svenskt medborgarskap. Inte ens om personen i fråga har lurat sig till medborgarskapet på felaktiga grunder.

Detta har lett till flertalet situationer där personer som kommit till Sverige har lurat till sig medborgarskap och sedan begått allvarliga brott, men de kan därefter varken utvisas eller fråntas medborgarskapet eftersom det står i svensk grundlag att så inte får ske.

Att Sverige inte kan återkalla medborgarskap är något unikt i förhållande till resten av Europa. De allra flesta länder, inklusive övriga nordiska länder, har möjligheten att riva upp medborgarskap om särskilt allvarliga brott har begåtts.

Vissa brott ska vara skäl att riva upp medborgarskap

Debattörerna skriver att vissa brott som är särskilt allvarliga ska vara skäl att riva upp ett medborgarskap. Därför avser Tidöpartierna att i närtid tillsätta en ny parlamentarisk grundlagsutredning där en av de punkterna är att undersöka hur man ska kunna återkalla medborgarskap.

– Utredningen ska överväga om det ska införas en möjlighet att i vissa fall återkalla ett svenskt medborgarskap. Det handlar då om systemhotande brottslighet, mutor eller felaktiga uppgifter, skriver debattörerna.

Bland brotten som nämns är exempelvis om man fått medborgarskapet på felaktiga grunder, om man begår terrorbrott eller landsförräderi.

”Avgörande”

Debattörerna menar att synen och värdet på det svenska medborgarskapet urholkas om det inte går att frånta en person sitt medborgarskap när personen begår allvarliga brott mot det allmänna.

Situationen beskrivs som avgörande och debattörerna tror och hoppas på att det är möjligt att få stöd i frågan i riksdagen.

– Det är avgörande att värna respekten för det svenska medborgarskapet. Den som fått sitt medborgarskap på felaktiga grunder eller som begår allvarliga brott mot samhället ska inte kunna räkna med en ovillkorlig rätt att behålla sitt medborgarskap, skriver debattörerna.

De som skrivit under debattartikeln är:
  • Maria Malmer Stenergard (M), migrationsminister
  • Ludvig Asplind (SD), migrationspolitisk talesperson
  • Ingemar Kihlström (KD), migrationspolitisk talesperson
  • Amir Jawad (L), ledamot i socialförsäkringsutskottet
KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter