Tidöpartierna vill begränsa villkorlig frigivning – och göra det olagligt att rymma

Representanter för Tidöpartierna föreslår ett skärpt regelverk som riktar sig mot kriminella, och inte vanliga medborgare genom ökad massövervakning. Bland annat ska möjligheten till villkorlig frigivning kraftigt begränsas, hårdare straff för återfallsförbrytare införas, samt det revolutionerande förslaget att det ska bli olagligt att rymma.

I en debattartikel i Svenska Dagbladet (SvD) presenterar representanter för Tidöpartierna ett par förslag som ska göra det mer kännbart för kriminella när de väl sitter i fängelse. De som undertecknat artikeln är justitieminister Gunnar Strömmer (Moderaterna), justitieutskottets ordförande Richard Jomshof (Sverigedemokraterna), samt de rättspolitiska talespersonerna för Kristdemokraterna, Torsten Elofsson, och Liberalerna, Juno Blom.

Det rör sig om ett antal åtgärder som eventuellt kan göra det svårare för tungt kriminella personer att fortsätta plåga samhället. Dels ska möjligheten till villkorlig frigivning kraftigt begränsas. Idag sker den i regel obligatoriskt efter att bara två tredjedelar av straffet avtjänats. Artikelförfattarna föreslår att det ska kunna ske först efter tre fjärdedelar av fängelsetiden, under förutsättning att den dömde har skött sig.

Man vill även kunna skärpa straffet för återfallsförbrytare och begränsa möjligheten för gängkriminella att släppas ut på permission.

De föreslår även hårdare tag mot bland annat sexualbrottslingar, som har en otäck tendens att återfalla i brott. Bland annat ska de riktigt samhällsfarliga brottslingarna kunna frihetsberöva på obestämd tid genom så kallade förvarsdomar.

Man vill även införa vistelseförbud, som innebär ett förbud att befinna sig på vissa platser. Eventuellt riktar det sig till gängkriminella, för att de inte ska röra sig i miljöer där deras respektive organisation dominerar, men förhoppningsvis kommer det även att riktas kraftfullt mot pedofiler, som ofta bosätter i nära anslutning till dagis och skolor. Om dessa förbjuds att vistas i områden där det regelbundet finns mycket barn, kan det motverka övergrepp.

Förbjudet att rymma

Ett av förslagen kan av många uppfattas som självklar, men framstår även som smått parodisk eftersom det inte införts tidigare, nämligen en kriminalisering av rymningar. Det rör sig då inte bara om rymning från fängelse­straff utan även rymning från sluten ungdomsvård på SiS-hem, från häkte och från Migrations­verkets förvar.

De föreslagna åtgärderna mot den ökande kriminaliteten sticker ut på så sätt att de enbart drabbar redan lagförda brottslingar. Annars brukar det handla om att inskränka frihet och integritet för hela samhället genom massövervakning, genom antingen kameror på allmän plats eller utökade möjligheter till avlyssning.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter