Tiktok förbjuder kritik mot klimathysteri

Tiktok bannlyser all kritik mot rådande konsus om klimatförändringar. Förbudet är ovetenskapligt och kommer att leda till att forskningen inom området stannar upp.

Tiktok är en av världens största sociala medier sett till antalet aktiva användare och i huvudsak är det yngre människor som använder appen.

Tiktok ägs av det kinesiska företaget Bytedance och lanserades 2016 och är nu en världsledande plattform för korta videor. Konceptet med korta videos på omkring 10 sekunder som Tiktok lanserade är något som många övriga sociala medier har tagit efter, däribland Instagram och Youtube.

Tiktok förbjuder ”desinformation”

Redan förra månaden införde Tiktok nya riktlinjer som bland annat innebar att videoklipp med så kallad ”desinformation” kring klimatförändringar totalförbjuds på plattformen.

Med start idag, fredag den 21 april, har plattformen utökat sitt förbud och börjat att plocka bort klipp som ”underminerar väletablerad vetenskaplig konsensus” på området. För användare som söker efter information om klimatet kommer nu att hänvisas till myndighetsinformation som Tiktok och FN har valt ut.

Brott mot vetenskapen att förbjuda ny information

När Tiktok förbjuder all alternativ information om klimatförändringarna och hänvisar till väletablerad vetenskaplig konsensus är det mycket allvarligt ur ett vetenskapligt perspektiv. Vetenskapen bygger på att nya teorier och fakta ska testas mot varandra för att komma fram till ett resultat.

En vedertagen definition inom vetenskapsteorin är att god vetenskap kännetecknas av öppenhet för kritik och falsifiering. Att säga att all alternativ information om klimatet är förbjuden och istället hänvisa till forskning som redan finns är således inte vetenskapligt och går emot självaste grunden i vetenskapen.

Vetenskapen utvecklas konstant ju mer information eller ju bättre teknik forskningen har att tillgå. Därför går det inte att utesluta att det som idag är etablerad forskning imorgon kan förkastas. Men det är inget som man kan komma fram till om inte vetenskapen är fri från censur och begränsningar.

Tillvägagångssättet kan endast leda till att vetenskapen och forskningen inom det specifika området stagnerar och slutar att utvecklas.

En gång var det konsus att jorden var platt

Att hänvisa till rådande konsensus när man inför ett totalförbud av en viss åsikt är ytterst problematiskt. Vad som är rätt eller fel ändras hela tiden.

En gång i tiden var det ”konsensus” att jorden var platt och kritik mot detta förbjöds. De som hävdade motsatsen, att jorden var rund, kunde dömas till döden. Historien, men även nutid, bjuder på otaliga exempel på när det rådande konsensus varit fel och där oliktänkande straffats hårt.

Det fria ordet är en mycket viktig komponent om ett samhälle ska utvecklas.

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter