Försvarsmakten förbjuder TikTok

Nu förbjuder även Försvarsmakten sina anställda att ha appen TikTok på sina tjänstetelefoner. Den är ett hot och en säkerhetsrisk, menar de.

Den kinesiska sociala medieappen TikTok har tidigare förbjudits för anställda på Regeringskansliet och först nu följer Försvarsmakten efter. Appen får inte finnas installerad på myndighetens tjänstetelefoner, skriver Officerstidningen. Och finns den redan ska den omgående avinstalleras.

”På grund av det höga underrättelsehotet och säkerhetsrisker med applikationer som kräver tillgång till kamera, mikrofon, position och kan inhämta annan information från en mobil enhet finns det behov att reglera vilka applikationer som får användas i Försvarsmaktens mobila enheter”, står det i en bakgrund till beslutet, enligt Omni.

Sedan tidigare har även vissa regioner förbjudit appen, som region Blekinge och region Västernorrland, av rädsla för att deras skyddsvärda information kan kommas åt. Kustbevakningen och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) tillåter fortfarande TikTok.

Andra sociala medieappar som Facebook och Instagram tycks inte innebära några säkerhetshot av oklara skäl.

Varför just bara TikTok?

Professor Pontus Johnson. Foto: KTH

KTH-professorn och föreståndaren för Centrum för cyberförsvar och informationssäkerhet (där Försvarsmakten ingår) Pontus Johnson vill dock se en mer nyanserad diskussion om den kinesiska appen, berättade han i Agenda.

– TikTok kan inte lyssna på mikrofonen när du har den i fickan – det kan Apple göra, sade Pontus Johnson.

Johnson säger att det inte bara är TikTok som behöver diskuteras. Andra sociala medieappar samlar in samma information. Och utöver appar är Volvo numera kinesiskt och är också genom sina mikrofoner utmärkta instrument för avlyssning. Man kan ju inte förbjuda statsanställda att köra Volvo, tillägger han.

Kontroversiell app på flera sätt

Frågan om ett totalförbud av TikTok i Sverige diskuteras på politikernivå för närvarande. Ministern för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin (M) tror dock att det kan bli problematiskt att fokusera på en enda app.

Ett möte ska enligt uppgift ha hållits mellan kommissionären med ansvar för EU:s inre marknad, Thierry Breton och TikToks vd Shou Zi Chew, där de diskuterade hur man kan motverka att ”oönskat innehåll” når appens användare. Samtidigt förbjuder EU-kommissionen användandet av appen på de anställdas tjänstemobiler och andra tekniska attiraljer.

Det har också kommit ut att amerikanska TikToks anställda med ett enkelt knapptryck har kunnat bestämma vilka inlägg som ska få spridning.

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter