TikTok kan stängas ner i Sverige

Den kinesiska appen TikTok är en glädjekälla för många nätanvändare som uppskattar att leka med ljud och bild. Det finns dock tecken på att appen används för storskalig datainsamling till Kina, utan klart syfte eller medgivande från användarna. Nu öppnar svenska politiker för att förbjuda appen, men åsikterna går isär om en sådan inskränkning kan och bör göras.

SVT rapporterar att svenska riksdagsledamöter på bred front öppnar för ett totalförbud mot den kinesiska sociala medieappen TikTok, inte bara för myndigheter och politiker utan för hela allmänheten.

Detta sker dock inte utan debatt – TikTok är i sig ett sätt för politiker att nå ut till unga, och hälften av personer födda på 00-talet använder TikTok, enligt Svenskarna och Internet, en grupp som politiker med all säkerhet tvekar att inskränka nätfriheten för.

Partierna ger olika svar

Partierna ställer sig dock olika till förslaget, enligt SVT.

Carl-Oskar Bohlin
Carl-Oskar Bohlin, minister för civilt försvar. Foto: Wikipedia/ Moderata Samlingspartiet

Regeringen bör se över motsvarande förslag som nu diskuteras i USA, är Sverigedemokraternas (SD) åsikt.

Vi är inte för att förbjuda eller censurera vissa typer av appar, anser Vänsterpartiet (V).

Ministern för civilt försvar, Carl-Oskar Bohlin (M) vill inte uttala sig specifikt om TikTok men medger att det blir problematiskt att fokusera på en app.

Men jag tror att det kan bli trubbigt om man bara riktar sökljuset mot en enskild app. Man får inte luta sig tillbaka och tro att man har gjort arbetet för att man tillåter eller förbjuder en enskild app, säger han till SVT.

Enligt undersökningsföretaget Statista finns det visst stöd i svensk opinion för att myndigheterna kan få stänga ned sociala media – dock under förutsättning att en krissituation råder.

Geopolitisk fråga

TikTok har träffat precis rätt i sin målgrupp av ungdomar och blivit lite av en generationsmarkör – äldre blir kvar på exempelvis Facebook, men yngre väljer TikTok. Facebook är utsatt för ett massivt konkurrenstryck från TikTok och ett omvandlingstryck pågår i hela sociala medier-branschen på grund av TikTok, som även tar användare direkt från Facebook, som Reuters rapporterat.

TikTok är också ett geopolitiskt bekymmer och auktoriteter varnar för att TikTok kan samla in data till Kina från sina användare på ett sätt som inte är acceptabelt.

Såväl EU:s centrala institutioner som den federala amerikanska regeringen förbjuder sina anställda att ha TikTok på sin elektroniska arbetsutrustning, meddelar Euronews.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter