Tiktok lagrar användarinformation – blir stämda

Chefsåklagaren i en amerikansk delstat stämmer Tiktok för dess hantering av personuppgifter och olämpligt material för minderåriga. Dessutom anklagas Tiktok för att gå den kinesiska statens ärenden.

Den sociala medie-appen Tiktok, ägt av det kinesiska företaget Bytedance, har de senaste åren blivit enormt populär bland framförallt ungdomar, men även vuxna har börjat använda den i stor utsträckning. Där kan man lägga upp korta filmer med allt möjligt innehåll.

Men hur populär appen kommer att vara den kommande tiden återstår att se. Nu har chefsåklagaren i Indiana, Todd Rokita, lämnat in en stämning mot företaget på två punkter, rapporterar Dagens Industri.

Olämpligt för ungdomar och lagring av personuppgifter

Det är tillgängligheten till olämpligt material för ungdomar och hanteringen av persondata som är orsaken till stämningsansökan.

Appens innehåll påstås vara säkert för personer som är 13 år och uppåt. Men det finns även annat lättåtkomligt material på Tiktok som däremot inte är lämpligt för personer i den åldern.

Dessutom visar det sig att appen sparar känsliga personuppgifter, trots påstående från Bytedance att informationen hanteras på ett säkert sätt. I stämningsansökan rörande datahanteringen kallar Rokita Tiktok för en kinesisk trojansk häst. Den kinesiska staten har tidigare uttryckt intresse för mängden information som Tiktok samlar in och vill använda den för spionage eller utveckling av sin artificiella intelligens, hävdar Rokita enligt WNDU.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter