TikTok spionerade på journalister

Kostnadsfria sociala medier finansieras i praktiken genom att användarna lämnar över data som kan vara intressanta för marknadsföring och planering. Det kinesiska, videobaserade mediet TikTok verkar dock ha gått över gränsen för vad de flesta finner acceptabelt.

Misstänksamhet mot kinesiska avsikter

Det är välkänt att kinesiska företag i högteknologibranschen möts av misstänksamhet världen över. Det finns inga speciella restriktioner för den kinesiska regeringen att godtyckligt begära ut data från företag som är baserade i Kina, och det misstänks ofta förekomma.

Huawei, ett kinesiskt företag inom telekommunikationsbranschen och ett av världens största, är uttryckligen förbjudet att verka i USA, och EU-kommissionen rekommenderar sina medlemsländer att vara mycket försiktiga med Huawei och om möjligt välja andra leverantörer.

Det är också känt att kinesiska medborgare utomlands, och kineser i utlandet generellt, förväntas samarbeta med den kinesiska säkerhetstjänsten för att undvika problem. Det, och annan kinesisk aktivitet visar att Kina ökar sin underrättelseaktivitet utomlands utan att alltid använda statliga medel.

TikTok går över gränsen

Kostnadsfria sociala medier finansieras genom att användardata lämnas över till operatören av tjänsten. I många fall har användaren uttryckligen gett medgivande till detta, i andra fall inte, och i ytterligare fall så går operatören utanför vad användaren har gått med på. Det är en del av trenden  mot bearbetning av stora datamängder för marknadsföring och planering, datamängder som det är uteslutet att det skulle kunna gå att ta fram genom att fråga medborgare och konsumenter. Trenden går under namnet Big Data.

TikTok har nu skaffat sig tillgång till geodata (data om fysisk befintlighet) för utländska journalister, på ett sätt som rimligtvis är oacceptabelt för alla som betraktar frågan och som rimligtvis går utanpå vad de inblandade kan ha gått med på, vilket Reclaimthenet rapporterar om.

TikTok och dess moderföretag ByteDance har nu bevisats ha sparat IP-adresser för flera journalister, tre på Forbes och en på Financial Times, samman med tillhörande geodata. IP-adresser gav förr inte mycket mer information än var närmaste IP-server fanns, men kan nu med sofistikerade metoder knytas till innehavarens fysiska plats. Framför allt Internet på en mobiltelefon är sårbart.

Efter avslöjandena har TikTok hävdat att det inträffade beror på enskilda anställdas övertramp, och har sagt upp de fyra personer som varit inblandade i spionaget mot två av Forbes-journalisterna. Företaget fortsätter dock att mötas med misstro från media och folkvalda.

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter