Till slut! Det svänger för svenska löner

Sverige är ett av de länder som drabbats hårdast av de senaste årens sammanflätade kriser. Sveriges i internationell jämförelse mycket höga inflation, beroende bland annat på kraftigt höjda räntor, har gett Sverige lägre reallöner (1). Nu minskar dock fallet i reallönerna – och en exportboom kan förväntas.

Medlingsinstitutet är en myndighet med gott renommé, som de flesta har förtroende för. Institutet har tre uppgifter enligt sin myndighetsinstruktion:

 1. Medla i arbetskonflikter
 2. Understödja väl fungerande lönebildning
 3. Föra oberoende lönestatistik

Myndigheten har nu kommit med intressant statistik om svenska reallöner, som har fallit kraftigt gentemot jämförbara länder och konkurrentländer. Svenska reallöner minskade i vintras med cirka 9,1 procent på årsbasis (ränteutveckling inräknad), men föll i maj bara i takten 5,7 procent på årsbasis (ränteutveckling inräknad). I framförallt vintersiffrorna framgår det att det svenska fallet i reallöner är mycket stort i förhållande med jämförbara länder och konkurrentländer, enligt Statista.

I situationen ligger också en mycket stor försvagning av den svenska valutan gentemot jämförbara länder och konkurrentländer. Trendmässigt har kronan försvagats under tio år, som Ekonomifakta redovisar.

Så påverkar lönerna

Konsekvenserna av dessa makroekonomiska förändringar ska enligt ekonomisk teori bli en exportboom i Sverige, med en exportindustri som går som tåget genom fina komparativa fördelar gentemot konkurrenter i andra länder. Svenska anställda har fått lägre reallöner, och därmed har deras arbetsgivare fått bättre förutsättningar att prissätta de varor och tjänster som de anställda producerar.

Finlands industri är på många sätt lik den svenska och väl värd en jämförande betraktelse. Svenskt timmer är inte sämre än finskt timmer, men går att få ut på marknaden billigare. Ericsson konkurrerar med Nokia vad gäller kvalitet på produkterna, men har bättre förutsättningar att gå ut med dem på marknaden till lägre pris. Allt detta beror på att finsk industri får kämpa med höga lönekostnader och stark valuta, som tynger prissättningen.

Till detta kommer att allt mera lågbetalda svenskar är bland världens mest produktiva, också det något som Ekonomifakta har visat.

Marknadsekonomiska mekanismer ska i teorin verka för att allt mer upphäva komparativa fördelar, länder och företag emellan. Totalt sett borde alltså fungerande marknadsmekanismer med tiden ge allt högre reallöner till framförallt svenska anställda i exportindustrin, för deras produktivitet är, internationellt sett ,mycket hög. Detta kan också ses som redan påbörjat genom den löneglidning(2) på 0,4 procentenheter som också redovisas i Medlingsinstitutets rapport. När den svenska kronan ska börja stiga i värde kan i nuläget inga experter svara på.

(1) Reallön - Den lön som man kan köpa varor och tjänster för, med priser som styrs av inflationen.
Källa: Wikipedia
(2) Löneglidning är den löneökning som uppkommer utöver avtalade löner, för att en anställd får mer av sin arbetsgivare än vad arbetsgivaren avtalsenligt skulle behöva betala, eller (oftare) för att den anställde höjer sin lön genom att byta arbetsgivare.
KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

 1. De ondskefulla regimer som regerat Sverige dom senaste 40 åren har pressat ner dom svenska arbetarnas löner med hjälp av en gigantisk invandring.
  Ett oskick med att sitta hemma och via tel. beställa snabbmat har kommit hit från USA.
  Foodora heter ett av företagen som använder sig av svart arbetskraft dom kan få billigt —

  Nej tack…inget besvär för min skull…jag köper och bär hem själv !!


  F.ö. verkar de gumptunga LO basarna med miljonlöner totalt maktlösa när det gäller saker som personaluthyrningsfirmor.

  Givetvis skall en som jobbar i ICA eller en fabrik ha en anställning—inte hyras in genom en mellanhand.

  Det enda som fungerar är polisens skoningslösa jakt på ”demokratihotare ” som i sin förtvivlan beskrivit den våldsman som ryckte handväskan från Greta 87 , sparkade undan hennes rollator och sparkade henne i ansiktet.

  Gärningsmännen filmades —men polis meddelar Greta att ” Utredning läggs ner–spaningsuppslag saknas ”

  DÄREMOT lägger polis en massa krut på när Greta som beskrivit gärningsmännens hudfärg , språk , ev. lagt ut foto…..ojojoj ..HMF , brott mot personuppgiftslagen mm…


  Och Greta 87 åtalas och får betala skadestånd till GM samt böter.

  Jodå—det finns massor av sådana exempel.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter