Tillät barnporr och våldtäktsfilmer – detta kan bli slutet för en av världens största hemsidor

Porrjätten Pornhub är en av världens största hemsidor. Men det finns allvarliga uppgifter om olagliga filmer upplagda på hemsidan, samt det faktum att flera kvinnor fått privata filmer upplagda, utan vare sig medgivande eller vetskap om det. Nu riktas en omfattande stämning mot företaget, vars ägare är en före detta bankman på Goldman Sachs.

Det börjar blåsa hårt för Pornhub, en av världens mest välbesökta hemsidor och den dominerande aktören inom porrindustrin. Det har flera gånger framkommit hur olagliga filmer som innehåller barnporr, våldtäkt och trafficking (människohandel) har funnits med bland det omfattande materialet, som ska ha uppgått till runt 13 miljoner filmer enligt en granskning som gjordes 2020.

Dessutom har flera kvinnor råkat ut för att deras privata sexfilmer lagts upp, utan att de gett sitt medgivande eller ens vetat om att det skett. När de har begärt att filmerna ska tas ned har inget hänt. Nu har uppemot 80 kvinnor gått samman för att stämma företaget Mindgeek, som äger Pornhub, rapporterar Aftonbladet.

Sidans tvivelaktiga verksamhet har tidigare skapat kontroverser. I höstas beslutade den sociala medieplattformen Instagram att ta bort Pornhubs konto, med anledning av att de på olika sätt uppmuntrat folk att bli aktiva som porrskådespelare, enligt Variety.

I somras beslutade kreditkortstjänsterna Mastercard och Visa att inte längre tillåta sina kort att användas som betalmetod på Pornhub. Eftersom Visa tillät sina tjänster på sidan blev de ihopkopplade med en stämning mot Pornhub om det barnpornografiska material som fanns på sidan. På grund av detta ansåg domaren att de möjliggjorde fortsatta övergrepp mot barn, skriver Variety.

Före detta storbankir sitter i toppen

Under lång tid var ägaren bakom Mindgeek okänd, men i december 2020 kunde Financial Times avslöja hans identitet. Det är en affärsman vid namn Bernard Bergemar. Enligt Dossier var han tidigare bankman på den amerikanska storbanken Goldman Sachs i New York. Han har senare även hoppat runt mellan Frankfurt, Hong Kong och London, men det framgår inte om det var Goldman Sachs kontor som han då jobbade på.

Mindgeek, spindeln i nätet

Mindgeek är utan tvekan den aktör som dominerar den omfattande porrindustrin. Enligt Mindgeeks hemsida har samtliga av deras sidor (vilket inkluderar Pornhub) över 115 miljoner besökare dagligen och 15 terrabyte (vilket motsvarar ungefär fem vanliga hårddiskar) material laddas upp varje. Mindgeek äger även flera andra hemsidor som specialiserar sig på porr och grovt sexuellt innehåll. Det är sidor som Brazzer, Digital Playground och Reality Kings med flera.

Studier visar de farliga effekterna

Ett stort antal studier har visat vilka skadliga effekter som porren har på folk. I en artikel på Utah State University finns en sammanställning över de negativa effekterna. Användaren får det svårare att bli sexuellt upphetsad och tappar intresset för att leta efter en verklig partner, när njutningen finns så lättåtkomlig via internet. Det kan bli så illa att vissa blir beroende och regelbundet måste konsumera porr.

På grund av att det aktiverar belöningssystemet i hjärnan, det så kallade ”lyckohormonet” dopamin, som skänker en känsla av välbehag, är det även ett sätt att bli passiviserad. Om man ständigt får sin dopaminkick framför datorn, vilken anledning har man då att ge sig ut i verkligheten och anstränga sig för att få samma belöning?

En studie publicerad av den medicinska tidskriften Jama Psychiatry 2015, kom fram till resultatet att aktiviteten minskade i vissa delar av hjärnan för den som konsumerar porr på regelbunden basis.

I synnerhet ungdomar, som i allt högre grad exponeras för porr idag, påverkas negativt av detta. Enligt en studie som presenterades i Journal of Children and Media 2014, har de flesta amerikanska 10-åringar tittat på porr. På grund av att det är så extremt lättillgängligt blir det svårt för föräldrar att hålla koll på vad deras barn gör på internet.

Porren – ett destruktivt vapen

Det finns givetvis enorma pengar att tjäna inom porrindustrin. Hur mycket det rör sig om finns inte fastställt och siffror varierar. Enligt en artikel i CBS News från 2015, angavs siffran 97 miljarder dollar (vilket motsvarar ungefär 1 000 miljarder kronor enligt dagens växelkurs) globalt. Utöver Pornhub finns aktörer som Only Fans, där folk prenumererar på olika porrstjärnors video- och bildprodukter.

Men på grund av dess passiviserande effekt är den ett ultimat vapen för de som vill ha en lugn och lydig befolkning. När framförallt finanseliten driver igenom olika agendor som inskränker fri- och rättigheter, räknar dessa kallt med att en befolkning som tillfredsställer sig själv framför datorn inte kommer att göra motstånd. Att industrin styrs av personer som Bergemar, med starka kopplingar till de största storbankerna, undanröjer alla tvivel på att finanseliten skulle vara involverad i industrin.

Men porren tjänar ytterligare ett syfte, som argument för omfattande censur på internet. Under det senaste mötet för World Economic Forum (WEF) i januari, kunde Frihetsnytt rapportera om två paneler där man satte likhetstecken mellan barns exponering för porr och så kallad desinformation, som i regel syftar på information som makten inte har godkänt. Fokus i panelerna var på hur man skulle gå tillväga för att censurera sådant och skydda barn från ”skadligt innehåll” (ett begrepp som omfattar både porr och fri information). Om det är personer som tjänar på porrindustrin är det sannolikt inte porren som de är ute efter att censurera.

Pornhub på defensiven

En aktör som aktivt bevakar Pornhub och informerar om dess skadliga verkan är Traffickinghub, som samlar material om porrjättens förehavanden. Sidan startades 2020 och har på denna korta tid kunnat notera framgångar i kampen mot den exploatering som företaget sysslar med.

Enligt Traffickinghub har Pornhub drabbats av flera bakslag sedan 2021. De ska ha tvingats radera 80 procent av sitt filmmaterial, vilket innebar att 10 miljoner klipp försvunnit. Som nämnts ovan förlorade de flera av sina betalmetoder och ses nu som en ”global paria” (utstött), med flera stämningar i domstol riktade mot sig.

Porren är destruktiv och används gärna för att tjäna pengar eller passivisera folk. Men om något så visar den senaste tiden att trenden kan vända. Om det börjar bli alltför kostsamt att hålla igång en så omfattande industri som Mindgeek gör, då kommer den till slut att krympa rejält.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter