Utökning av övervakning tillåts för att bekämpa kriminella

Men stannar det vid kriminella?

Rättsväsendet kommer att ges ytterligare befogenheter för avlyssning och spårning. Syftet uppges vara att fånga efterlysta och få fast kriminella, men var kommer det egentligen att stanna?

Under fredagen fattade regeringen beslut om att utöka användandet av hemliga tvångsmedel, vilket innefattar avlyssning och övervakning av elektronisk kommunikation. Detta är för att lättare kunna fånga kriminella som rymt från häktet, undanhåller sig fängelsestraff, samt utlänningar med anmälningsplikt. Detta rapporterar Dagens Juridik.

Urholkad rättssäkerhet möter kritik

Dennis Andersson, lektor i rättsvetenskap och juridisk doktor i straffrätt vid Stockholms universitet, är starkt kritisk till det förslag som nu ges grönt ljus av regeringen och menar att det kommer att urholka rättssäkerheten.

I en intervju med Aftonbladet pekar han ut konkreta exempel som det kan resultera i. Bland annat kommer det inte att krävas en allvarlig brottsmisstanke för att utsättas för intrång mot din integritet. Det krävs inte ens en konkret brottsmisstanke för att det ska ses som befogat att genomföra husrannsakningar och telefonavlyssningar mot individer.

Kommer kriminella eller vanliga medborgare att påverkas mest?

En stor del av de gängkriminella är vana vid att leka och råtta med rättsväsendet och håller sig noga uppdaterade om metoder för att kringgå insyn. Det är när rättsväsendet lyckas knäcka de kriminellas system som en större lagföring är möjlig, vilket var fallet med Encrochatloggarna, vars användning inte heller var okontroversiell.

Sannolikt är det vanliga medborgare som kommer att vara utsatta för de vakande ögonen. Många lever efter principen att ”jag har minsann inget att dölja”, men erfarenheten visar att det som är tillåtet idag kan vara förbjudet eller farligt imorgon. Försöken att inskränka mötes- och rörelsefriheten med hänvisning till covid de senaste åren utgör ett allvarligt exempel på hur totalitära tendenser plötsligt kan dyka upp i samhället.

Den som är mån om sitt privatliv, både från myndigheter och ljusskygga företag, kan använda sig av tjänster som Signal och Telegram, som innebär en möjlighet till krypterad kommunikation.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter