The Times vrider händerna över växande ”bondeallianser”

Upproriska bönder i Nederländerna allierar sig med Donald Trump och andra konservativa krafter, men får också medhåll av delar av vänstern.

”Trump och company ställer sig på holländska bönders sida i kamp mot klimatlagar”, konstaterar den tidigare klassiska tidskriften Times i en analys av situationen.

”Holländska bönders högljudda, ibland våldsamma protester mot klimatlagstiftning har blivit en osannolik samlingsfråga för populister från Donald Trump till Russel Brand”, fortsätter Times, för att sedan ägna en lång artikel åt den allians mot den globalistiska klimatagendan som håller på att bildas över hela Europa och USA.

Frihetsnytt har flera gånger tidigare skrivit om bondeprotesterna som startade i Nederländerna men spritt sig till flera andra länder. Böndernas företrädare menar att klimatkraven inte bara är orimliga utan att själva meningen är att driva dem från sina jordar, något som den holländska regeringen naturligtvis förnekar – samtidigt som man erkänner att det kommer att bli den praktiska konsekvensen och att detta ingår i de egna beräkningarna.

Lägger skulden på bönderna

Times lägger i en målande passage skulden för livsmedelskrisen på bönderna: ”Med gödsel och brinnande höbalar som dumpas på motorvägar, traktorer som blockerar varuhusens distributionscenter och högljudda samlingar utanför politikers hem, har demonstrationerna lett till tomma hyllor på snabbköpen över hela Nederländerna, kostat handlare tiotals miljoner euro och fördjupat landets kris i levnadsomkostnader.”

Därefter ljuger den tidigare välrenommerade tidningen rakt ut om att polisen förra månaden ”sköt mot 16-åriga Jouke Hospes i en desperat självförsvarshandling då han ska ha styrt sin traktor rakt mot deras vägblockad”. Times hoppas förmodligen att läsarna inte ska kolla upp saken i den film som finns från händelsen och som tydligt motbevisar att Houspes skulle ha varit på väg mot poliserna då skotten avlossades, något Frihetsnytt tidigare uppmärksammat.

Efter att således ha målat upp bilden av galna, våldsamma bönder som gör uppror mot sina godhjärtade herrar, går resten av artikeln ut på att oroa sig över att dessa bönder nu får stöd från både Donald Trump och från vissa vänsterkrafter.

– Vår rörelse är emot klimatfanatiker. Vi stöder de fredliga holländska bönder som tappert kämpar för sin frihet, ska Trump ha sagt under ett tal i Florida.

Delar av vänstern håller med

Som om inte detta vore nog har delar av vänstern även de gett bönderna stöd, däribland komikern och influencern Russel Brand som i en podcast nyligen kopplat behandlingen av bönderna till vad Times kallar ”konspirationsteorin om the great reset” och sagt att en kabal av mäktiga människor medvetet försöker driva bönderna i konkurs så att man kan ta deras mark.

”Andra prominenta understödjare av protesterna har inkluderat holländska högerpopulisterna Geert Wilders och Thierry Baudet, och Marine Le Pen, ledare för högerpartiet Nationell Samling i Frankrike”, konstaterar Times.

Uppror mot drakoniska åtgärder

Tidningen tvingas emellertid medge att den nederländska regeringens planer är ”drakoniska” mot bönderna. Att dessa drakoniska åtgärder infördes beror enligt Times på att landets högsta domstol upprepade gånger klandrat regeringen för att man inte skurit ner på så kallade växthusgaser snabbt nog.

Times avslutar med att slå fast hur farlig situationen tycks vara:

”Farmers Defence Force (FDF), en militant gruppering som snabbt vuxit till att representera runt 15 000 av landets 54 000 bönder, varnade i ett uttalande att ’misstron har vuxit sig nästan oöverstiglig. Nederländerna har fått nog av intrigerna, lögnerna och vinklingarna. Denna regering saknar stöd.’

Militanta element bland de holländska bönderna har välkomnat det internationella ’stöd’ som Trump, Le Pen och andra erbjuder, och sagt att de inte har några tankar på att backa. ’Jag tror att ni kan förbereda er på de hårdaste aktioner som FDF någonsin genomfört’, sade aktivisten Mark van den Oever. ’Vi kommer definitivt att eskalera.’”

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter