Tiodubblade elpriser i höst

Ökade risker för elbrist i södra Sverige

Människorna i södra Sverige riskerar skyhöga elpriser och strömavbrott i höst och vinter. Något man aldrig tidigare har upplevt enligt Svenska kraftnäts chefsstrateg Niclas Damsgaard. 

Den negativa prognosen säger Niclas Damsgaard beror på Ryssland och att vindkraften ger en osäker elförsörjning, då vindkraften står stilla om det inte blåser. Vindkraft ingår i en rejäl satsning i Sverige och världen för globalisternas gröna, fossilfria klimatagenda. 

Historiskt sett har Sverige haft en trygg och stabil elförsörjning säger Niclas Damsgaard. Det som ändrats de senaste åren är dels det pågående kriget med Ryssland, som påverkar ekonomiskt med sanktioner och blockader, något som också påverkar är vapenleveranserna till Ukraina som riskerar att stoppa de ryska gasleveranserna till EU och framförallt Tyskland. 

I södra Sverige, elområde 4, är man sammankopplade i ett nätverk med Litauen, Polen, Tyskland och danska DK2.  

Det finns nästan ingen produktion i Elområde 4, så det är ett område som har ett enormt importberoende. Både norrifrån i Sverige och från andra länder

Niclas Damsgaard

Elpriserna upp till 40 kronor per kilowattimme under hösten och vintern

Elhandeln och marknaden regleras via Nord pool. Om någon saknar el så tas de också bort el från marknaden så att ingen får sin önskade summa el. 

Om det till exempel saknas fem procent, så får alla sina köpbud avkortade med fem procent. Det sker inom hela det område det inte finns flaskhalsar mellan. Uppstår en bristsituation i Tyskland eller Danmark, så sker alltså avkortningen även i Sverige, säger Damsgaard.


Det kan leda till att abonnenternas el i södra Sverige stängs av och ett sådant elavbrott kan ske samtidigt som Sverige levererar el. Damsgaard påpekar att det kan uppfattas som en märklig situation att vissa delar av Sverige kan få sin elektricitet avstängd samtidigt som Sverige exporterar till andra länder. Vidare säger Damsgaard att det säkert kommer finnas många som har synpunkter på detta faktum.

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter