Koncernen bakom Facebook anställde 15 000 personer under 2022 men slängde ut två tredjedelar av dem redan i november. Och i år har man utropat effektivitetens år, vilket innebär att ytterligare 10 000 flyger. Allt är den amerikanska ekonomins fel hälsar huvudägaren Mark Zuckerberg.
Sajten layoffs.fyi, som håller reda på anställningssituationen inom amerikansk industri rapporterar att sysselsättningen inom IT-industrin varit ganska konstant under det senaste halvåret. Övrig industri har till och med expanderat sina anställningstal. Därför är det många Facebook-anställda som höjer på ögonbrynen när koncernchefen i ett mail berättar att tiotusentals ska avskedas på grund av USA:s dåliga ekonomiska situation. Avskedandena började redan i november förra året enligt en rapport från Wall Street Journal.
Under största delen av 2022 var det fortfarande glada dagar på Facebook. Antalet anställda ökade med 14 692 och användare världen över kunde räkna med snabb och effektiv censurering av sina inlägg. Det tidigare så populära ”Facebook jail”, det vill säga tidsbegränsad avstängning, hade till stor del ersatts med snabbinsatser medelst politiskt aktiv personal. Facebooks censorer har inom minuter slagit ner på eller ”shadow-bannat” användare som spridit kunskaper och nyheter som koncernledningen anser att folk inte ska få läsa.
Enligt Wall Street Journal ska minst 10 000 personer avskedas under 2023, i tillägg till de 10 000 som avskedades i november förra året. Facebook, eller Meta som koncernen heter (där ingår även WhatsApp) hade vid senaste räkningen drygt 86 000 anställda.
Misslyckat extremistuppror
Koncernchefen Mark Zuckerberg har inte varit ensam om sin närgångna inställning till användarnas meddelanden – en viss Jason Stirman ledde 2020 ett mindre uppror bland personalen på grund av att Zuckerberg inte tillät aktivisterna att avlägsna meddelanden från den sittande amerikanske presidenten Donald Trump.
Trots att CNN gjorde sitt bästa för att blåsa upp Stirmans aktion kunde tidningen inte belägga någon storlek av det beramade upproret, utom att återge strejkledarens egen uppgift om sin ”virtuella strejk”: ”jag är inte ensam”.
Stulen affärsidé
Att döma av den biografiska spelfilm som gjordes om Mark Zuckerberg och hans företag var det ett par av hans studentkollegor, tvillingbröderna Winkelwoss, som uppfann Facebook. De uppdrog åt Zuckerberg att programmera en fungerande prototyp åt dem – vilket han lovade göra, men Zuckerberg återkom ständigt med förseningar i leveransdatum.
Vad han i själva verket höll på med var att stjäla affärsidén och finansiera upp den med hjälp av sina egna finanskontakter. När bröderna Winkelwoss upptäckte detta blev de rasande och krävde att universitetet skulle relegera den oärlige liberalen. Av detta blev ingenting men efter en stämning tvingades Zuckerberg betala ett ordentligt skadestånd, som bröderna använde för att grunda den framgångsrika kryptobörsen Gemini.
Svenska hushåll subventionerar
Efter en förhandling bakom lyckta dörrar mellan representanter för Meta och den svenska regeringen beviljades företaget, tillsammans med andra liberala amerikanska jätteföretag, frihet från svensk elskatt. Bolagen byggde därför stora datacenter i Norrbotten som använder den skattefria svenska elektriciteten.
Genom sin stora förbrukning åstadkommer de amerikanska jättehallarna ibland brist på el och därmed en klimatsmart prishöjning för de skattebetalande hushållen. Tidningen Proletären rapporterade om denna affär.