måndag, 26 september, 2022

Tiotusentals protesterar mot Macron efter valet

1:a maj-protesterna i Frankrike eskalerade i upplopp

Gårdagens första maj-protester i Frankrike riktade sig mot den nyvalde presidenten Emmanuel Macron och hans globalistiska politik. Tiotusentals demonstranter gick ut på gatorna över hela Frankrike i söndags för att protestera mot utfallet i presidentvalet förra helgen. I Paris sköt polisen tårgas för att stöta tillbaka svartklädda vänsterextremister som provocerade folkmassorna till upplopp.

Cirka 250 olika marscher och protester hölls runt om i Frankrike, och många franska medborgare var särskilt arga över den före detta Rothschild-bankirens plan på att höja Frankrikes pensionsålder från 62 till 65. Fackföreningen CGT hävdade att 50 000 demonstranter var närvarande i huvudstaden. Tusentals protesterade också i andra stora städer runt om i Frankrike som Marseille, Bordeaux, Toulouse, Lyon och Strasbourg, enligt polisen.

Protesterna urartade i upplopp och demonstranterna har bland annat slagit sönder fönstren till franska bankkontor och skrivit antiglobalistiska meddelanden på McDonald’s väggar. I huvudstaden utbröt sammandrabbningar mellan kravallpolisen och maskerade, svartklädda anarkister. Många skyltfönster förstördes och bränder anlades runt om i staden. Totalt har ett dussintals vänsterextremister gripits för våldsamt upplopp och skadegörelse.

Franska vänstern – en splittrad rörelse

Den franske inrikesministern, Gérald Darmanin, sa att ”ligister” begick ”oacceptabelt våld” och uttryckte sitt ”fulla stöd för polisen”. I Paris vädjade Jean-Luc Mélenchon, vänsterledaren som med 22 procent av rösterna kom trea i det senaste presidentvalet, för en överenskommelse mellan Frankrikes olika vänsterpartier.

”Första maj är det dags att samlas för en minskning av arbetstiden. Den minskningen betyder en viktig sak – att arbetare borde få en större del av rikedomen”, sa Mélenchon och fördömde våldet vid Parismarschen, som han sa överskuggar arbetarnas ilska. Många vänsteraktivister ser dock med stor förtvivlan på möjligheterna att samarbeta efter gårdagens upplopp och vänsterblockets misslyckande i presidentvalets första omgång.

Hjälp oss! Dela artikeln i sociala medier

Senaste nytt

- Annons -

Liknande artiklar

Dokument om Macrons hemliga sexliv

00:05:00

Nyhetssändning 5 augusti

Franska folket blir av med avgift