måndag, 26 september, 2022

Tjänstemän i Kina mer villiga att förråda kommunistpartiet

Australiensisk spionchef berättar om missnöjet som orsakar förräderi i totalitära stater som Kina

Paul Symon, chef för Australiens hemliga underrättelsetjänst, Australian Secret Intelligence Service, ASIS, informerade om att organisationen gynnas när auktoritära regimer undertrycker oliktänkande inom sina gränser. Detta eftersom åsiktsförtryck skapar en kultur av missnöje och potentiellt förräderi. Som enda exempel på totalitära samhällen nämnde han det kommunistiska Kina, där missnöjda tjänstemän blivit mer benägna att förråda sin regering och läcka känslig information till främmande makt.

”När ledare till exempel avskaffar fasta politiska grundregler så blir de ansvariga för allt, inklusive desillusionen som uppstår inifrån. Det här ger oss en fördel”, sa han till Lowy Institute i Sydney på 70-årsdagen av spionbyråns grundande.

”Vi märkte att i slutna samhällen kommer topptjänstemän alltid att förstärka ledarnas fördomar och antaganden. Det är trots allt den säkraste karriärvägen för dem. Att fritt uttrycka sin åsikt är en bestående styrka i vårt system”, sa han i ett försök att beskriva de västerländska samhällena som demokratiska.

Villiga ta risker för att sabotera systemet inifrån

Symon sa sedan att han trodde att fler och fler tjänstemän i förtryckande stater är ”missnöjda med de slutna samhällenas bana” och har börjat säga ifrån eller ”ta risker” för att sabotera systemet inifrån. ”Vi vet ännu inte exakt hur det kommer att se ut, men det vi ser är fler och fler tecken på tjänstemän och individer som är intresserade av ett förhållande”, sa han och syftade på det ökande antalet människor som vill upprätta en informationsförbindelse med ASIS.

Samtidigt gav chefen för ASIS också en inblick i vilken typ av underrättelser hans agenter försöker skaffa. ”Länders avsikter, ledarnas avsikter, det är pärlorna, de är udden som – i vårt nationella intresse – våra politiska ledare och beslutsfattare behöver lite sammanhang kring”, sa han.

Symon sa också att det fanns två sätt att få den typen av information, och det ena var genom dålig disciplin hos ett lands eller regims ledare i sättet de kommunicerar. Som exempel nämner han hur ryska medier har fungerat under Ukrainakriget, där de inte hållit Moskvas officiella linje utan trotsigt ”försökt framstå” som objektiva nyhetsförmedlare.

Den andra var via en kombination av mänskligt spionage och signalspaning. ”Mänsklig underrättelse är utformad för att ge vår agent tillgång till ledarnas avsikter, och det är verkligen den sortens udd jag pratar om. Det är inte materialet som du kommer att se i den öppna domänen”, tillade han. ”Det är något speciellt som vi måste jobba väldigt, väldigt hårt för att hitta.”

Hjälp oss! Dela artikeln i sociala medier

Senaste nytt

- Annons -

Liknande artiklar

00:04:41

Nyhetssändning 19 september