Tobbe Larsson – Islam, Paludan och yttrandefrihet

De framförda åsikterna är personliga och representerar personen, inte Frihetsnytt. 
Hos oss får alla åsikter komma fram, även om de är obekväma. Vi står för riktig yttrandefrihet.

Det djupa samtalet – Tobbe Larsson om yttrandefrihet, islam, Rasmus Paludan och finanseliten.

Koranbrännandet sätter ju yttrandefriheten i fokus och det är bra. Har vi en yttrandefrihet eller inte, säger Tobbe. De negativa aspekterna är ju att många, framförallt muslimer förstås blir kränkta och det skapar konflikter men för att få igång en diskussion kan det vara nödvändigt. Det finns en mängd frågor idag, exempelvis invandringsfrågan och vaccinfrågan, där man i teorin får ha en avvikande åsikt men det är omöjligt i praktiken, för du kan förlora både jobb och anseende.

Efter dessa upplopp tror jag att många svenskar har fått en sämre bild av muslimer och att vanligt folk blir rädda för dem. Om de istället för våldsamheter hade tagit en sansad och öppen diskussion hade de säkert tjänat på det. Att skrämma folk till rätt åsikt tror jag inte på.

Visst har jag förståelse för att muslimer blir kränkta av att någon bränner koraner. Jag har också blivit ledsen när svensk media har kränkt vår kultur och seder, men det är en del av yttrandefriheten att acceptera att man faktiskt kan bli kränkt. Det är kanske den viktigaste friheten enligt min åsikt, hävdar Tobbe.

Det är ok att ha total yttrandefrihet när man har det åt ”rätt håll”, men har man det åt ”fel håll”, då gäller den inte

Tobbe Larsson
Tobbe, tycker du att det visas större hänsyn till muslimer och invandrare än till andra grupper i samhället?

Ja på senare tid har det gjorts. Ett tydligt exempel är utställningen Ecce Homo* då nästan alla journalister tyckte att det ska man acceptera för yttrandefriheten, men nu med koranbränningarna är det annat ljud i skällan. De säger att Paludan är en bråkmakare och att man inte ska kränka religioner på det här sättet, så man märker att de har anpassat sig efter muslimernas åsikter, men det var inte samma sak när kristna vart kränkta. Vi behandlas olika helt enkelt.

Tror du att Paludan bränner koraner för att han älskar yttrandefrihet eller för att han avskyr islam?

Jag vet inte vad han har för avsikter men det är nog en blandning. Han har ju sagt att yttrandefriheten är hotad i Norden och Europa och att islam får en mer framträdande roll. Men jag tror också att det är för att han ogillar islam. Han säger att den är ett hot och att muslimer är farliga. Det vore intressant att se om han skulle kunna göra samma sak med bibeln eller toran eller motsvarande för någon annan religion. Står han för yttrandefrihet på riktigt då ska hans inställning ju vara att det också är ok.

Tobbe du är ju för total yttrandefrihet har du sagt. Ska man då få ifrågasätta kristendomen, judendomen och alla andra religioner på samma sätt som islam?

Absolut ska man få göra det. Sen kan man kan fråga sig om en viss religion ska ha en särställning i Sverige och det tycker jag. Kristendomen har haft en särställning och den borde återfå den. Politikerna vill ju likställa alla andra religioner med kristendomen idag. Enligt min åsikt borde kristendomen självklart ha en starkare ställning för vi har vår kultur, religion och historia. Nu försöker de minska dess betydelse.

Oavsett vad man har för åsikter om Rasmus Paludan så är han en person som slår ett slag för yttrandefriheten genom att föra upp den frågan på dagordningen. Och det är det viktigaste. Människor behöver mötas från vänster till höger och allt däremellan, för de viktiga värdena såsom frihetsfrågorna och mänskliga rättigheter. Det är det som står på spel. Makthavarna kommer inte kunna behålla makten om de inte tar ifrån oss våra friheter först, men det är det de håller på med nu, varnar Tobbe.

Man kan inte stifta lagar som ifrågasätter att inte få ha en åsikt även om den är fel

Tobbe Larsson
Tycker du att det finns gränser för vad man får säga och inte?

Ja det finns gränser när något man uttrycker direkt leder till att andra kan skadas. Uppmaning till våldshandlingar till exempel. Vi har lagar för detta men rättssystemet klarar inte att se till att lagarna efterlevs. Utredningar läggs ner hela tiden.

Den 20 augusti på Svenska Bok- & Mediemässan kommer temat vara ”Yttrandefriheten och politiken” och då kommer begränsningarna i yttrandefriheten att tas upp med politikerna på plats. Exempelvis de olika religionerna och hur mycket man får kränka andra människor.

Är muslimer mer lättkränkta än andra människor tycker du?

Ja jag upplever att de är extremt lättkränkta. De minst lättkränkta är väl vi svenskar. Vi får höra hur dåliga vi är, hur värdelös kultur vi har, våra friheter tas ifrån oss och vi bara går och jobbar och säger inget, svarar Tobbe. Politikerna utnyttjar det. Jag önskar att svenskarna var mer lättkränkta och inte bara knöt näven i byxfickan. Det är bara det politiskt inkorrekta som folk reagerar på.

Det positiva som detta med Paludan kan leda till är att många människor kommer att vakna. De kommer tvingas ta ställning, kanske under hårda påfrestningar. Men folk måste vakna upp och inse att agerar vi inte är våra friheter förlorade till finanseliten och multinationella företag, för det är de som styr världen, inte våra politiker.

För att få behålla yttrandefriheten måste vi stötta initiativ som exempelvis Paludans. Så ut och ta ansvar! Det handlar om er och era barns framtid så man måste åsidosätta de egna intressena och se till våra gemensamma nu.

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter