Tog ett år för Migrationsverket att rapportera säkerhetshot

Migrationsverket ska informera Säpo om misstänkta säkerhetshot bland migranter. Trots att man har uppgett för Frihetsnytt att samarbetet fungerar, visar det sig nu att det tog ett år innan man informerade Säpo om ett allvarligt säkerhetshot.

I slutet av februari granskade Frihetsnytt hur samarbetet mellan Migrationsverket och Säkerhetspolisen (Säpo) såg ut rörande misstänkta säkerhetshot bland de som söker asyl. Båda myndigheterna hävdade att samarbetet fungerar bra och att man uppmärksammar varandra om ett hot upptäcktes.

Noterbart var dock att en person som pekas ut som säkerhetshot får bemöta Säpos påståenden (hur säkerhetsklassad den informationen är framgick inte).

Dröjde ett år – ”ej av intresse”

Nu visar det sig att kontakten inte har fungerat så bra som de två myndigheterna velat ge sken av. Sveriges Radio (SR) rapporterar att Migrationsverket väntade ett år innan man anmälde ett misstänkt säkerhetshot till Säpo. Det ska röra sig om ett iranskt agentpar, Mahdi Ramezani och Fereshteh Sanaeifarid, som anklagas för att ha planerat att mörda svenska judar.

De ska ha kommit till Sverige som afghaner 2016 (fast de egentligen var iranier), men det var först 2021 som de greps. Inget attentat hade då hunnit genomföras. Redan 2016 hade Migrationsverket fått tips om att de skulle ha kopplingar till det iranska Revolutionsgardet, men det dröjde till 2017 innan Säpo informerades om det.

Sara Åhman, chef för Migrationsverkets nationella operativa avdelning. Foto: Migrationsverket/ Björn Bjarnesjö
Sara Åhman, chef för Migrationsverkets nationella operativa avdelning. Foto: Migrationsverket/ Björn Bjarnesjö

Inte heller Säpo agerade på uppgifterna. Enligt en anteckning från 2017 ska Säpo ha avfärdat uppgifterna som ”ej av intresse”.

Rätt beslut

Varken Säpo eller Migrationsverket verkar vara villiga att erkänna att man agerat fel i det här fallet. Istället anser man att man gjort rätt vid det tillfället.

– Det tror jag det var utifrån vad man visste då, säger Sara Åhman, chef för Migrationsverkets nationella operativa avdelning, till SR.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter