Tomma löften vid svenskt-ungerskt försvarsavtal

Efter mycket om och men har statsminister Ulf Kristersson och Ungerns premiärminister Viktor Orbán till slut mötts. Ett försvarsavtal upprättades, men inga andra tydliga löften gavs.

Under fredagen träffades statsminister Ulf Kristersson och Ungerns premiärminister Viktor Orbán i Ungerns huvudstad Budapest. Efteråt hölls en pressträff, som sändes via SVT, om vad man kommit överens om. Det rörde sig ett avtal om att Ungern skulle få köpa fyra Jas-39 Gripen, Sveriges eftertraktade stridsflygplan.

Många trodde att mötet skulle handla om det ungerska godkännandet av Sverige som medlem i krigsalliansen Nato. Det enda som Orbán sade om det var att det ungerska parlamentet kommer att rösta om det på måndag. Det utgjorde dock inget löfte om att man kommer rösta ja.

Lika vagt som när Orbán talade om omröstningen i parlamentet, så ville inte Kristersson ge något löfte om att sluta med anklaga Ungern för att inte vara en demokrati. Det han sade var att mans skulle fokusera på det man hade ”gemensamt”. Hur det kommer att bli i frågor när man inte är överens gav inte Kristersson något tydligt svar på.

Visade att påtryckningar ger resultat

Den svenska regeringen har under Natoprocessen sänt tydliga signaler att man är beredd att göra nästan vad som helst för att godkännas som medlem. När Turkiets president Recep Tayyip Erdogan krävde att Sverige skulle inskränka yttrandefriheten vad gällde islamkritik försökte politikerna att driva igenom detta.

Detta stötte dock på ett så hårt folkligt motstånd att man tvingades backa. Det ledde till att det krävdes andra eftergifter innan turkarna röstade ja.

Vad gäller Ungern har de svenska politikerna försökt vara tuffare. Men när den ungerska regeringen har stått fast och vägrat godkänna Sverige, trots påtryckningar från USA, tvingades Kristersson till slut gå med på att åka till Budapest. Både Orbán och Kristersson nekade till att omröstningen i parlamentet hade något att göra med försvarsavtalet, men omröstningen hålls väldigt lägligt efter mötet.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter