Toppjournalist pekar ut USA bakom Nord Stream-sprängningen

Till slut kan frågan om vem som låg bakom sprängningen av gasledningarna Nordstream 1 och 2 få ett svar. Den Pulitzer pris-vinnande journalisten Seymour Hersh har funnit bevis som pekar ut USA och Norge.
Seymour Hersh
Seymour Hersh. Foto: Wikipedia/ Institute for Policy Studies

Sedan gasledningarna Nord Stream 1 och 2, som utgör de viktigaste transportsträckorna av rysk gas till Europa, sprängdes den 26 september 2022, har anklagelserna gått fram och tillbaka. Väst, med USA i spetsen, har anklagat Ryssland för att ligga bakom, medan ryssarna hävdar att det är amerikanerna som utförde sprängningen.

Men nu verkar det som att det är ryssarna som talat sanning. Den erfarne journalisten Seymour Hersh, som vunnit Pulitzerpriset för sitt avslöjande att amerikanska soldater massakrerat civila i Sydvietnam 1968 (den så kallade Son My-massakern), har nu funnit bevis för att det var USA som låg bakom sprängningen.

Sprängladdningar planterades under övning

Tack vare en källa med direkt insyn i planeringsprocessen, har Hersh kunnat presentera hur både planeringen och genomförandet av attentatet gick till. Det var i december som planerna började läggas fram om hur amerikanerna skulle agera i händelse av en rysk invasion av Ukraina.

Planerna som togs för att spränga Nord Stream och därmed de ryska gasleveranserna, ska ha kommit direkt från president Joe Biden, som i ett tidigt skede offentligt uttalade att så skulle ske.

Det ska ha varit under den stora Natoövningen Baltops 22 i somras, som genomfördes i Östersjön, som dykare från den amerikanska flottan dök ned och planterade sprängladdningar på gasledningarna. Därefter var det den norska flottan, vars baser använts av USA, som såg till att laddningarna detonerade i september.

Enligt källan ska både danska och svenska myndigheter ha förvarnats om vad som skulle komma att hända, eftersom det var oundvikligt att aktiviteter i området skulle dra till sig de båda ländernas uppmärksamhet.

Efter att Hershs inlägg offentliggjorts har de ryska myndigheterna bestämt avkrävt svar från USA om uppgifterna stämmer, rapporterar Reuters.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter