Det brittiska så kallade konservativa partiet Tories befinner sig i en nära-döden-upplevelse enligt Svenska Dagbladet. Man är egentligen inte överens om något annat än skatterna.
Det stormar inom Tories, uppger SvD. Efter att Liz Truss avgått har bråken i parlamentet gränsat till fysiskt våld – mellan medlemmar i samma parti.
– Det blev extremt infekterat. Och det gick snabbt. Det utspelade sig scener där man fysiskt försökte påverka andra ledamöter att rösta på ett visst sätt. Jag tror det aldrig har hänt tidigare, säger Nicholas Aylott, docent vid Södertörns högskola och expert på brittisk politik, till SvD.
– Partiet befinner sig in någon slags nära-döden-upplevelse. Jag tror att det i värsta fall kan utveckla sig till en ren existentiell kris för de konservativa. Att partiet faktiskt går under, tillägger han.
Kopierat vänsterns politik
Tories har, i likhet med deras svenska motsvarighet Moderaterna, under flera årtionden låtit globalister styra landet dit de velat med allt vad det inneburit av massinvandring, restriktioner och nu senast genom att tillsätta en regering med minimalt antal vita män. I dessa frågor har man i stort sett kopierat vänsterns politik, och det har varit svårt att se vad partiet står för, annat än sänkta skatter.
I och med att Storbritannien har ett tvåpartisystem och att det saknas väsentliga politiska skiljelinjer – konservativa och socialister – innebär parlamentsvalen bara att engelsmännen får välja mellan två onda ting. Å ena sidan erbjuds vänsterns lösning, att väljarna genom höga skatter bekostar invandring och globalistpolitik. Å andra sidan en snarlik ”konservativ” lösning: Att skatterna sänks medan invandringen och globalistpolitiken fortsätter – men finansieras via statlig skuldsättning. Väljarnas barn får betala istället för väljarna själva.
SvD är med på noterna
Från att för bara 20 år sedan ha varit medias strykpojkar har både engelska tories och svenska moderater blivit alltmer uppskattade på redaktionerna. SvD:s expert anser till exempel att det brittiska konservativa partiet är på rätt spår och bör samlas kring att diskutera sänkta skatter:
– Splittringen i det konservativa partiet handlar egentligen inte så mycket om ideologi. Mer om personlighet och mentalitet. Alla inom partiet är nog överens om att skatterna ska ner, men man har olika åsikter om hur fort man ska gå fram, säger han.