Ungdomar delaktiga vid eventuell krigssituation
I händelse av krig kan totalförsvaret kalla in ungdomar ned till 16 års ålder. Nu ska dessa få information om vad det innebär. Är det ett bra tillskott i den personliga utvecklingen, eller är det en del i krigshysterin?
Att tjänstgöra i försvarsmakten är mer än att kunna föra sig i krig. Det lär en hur man ska hantera krissituationer och framförallt hur man ska hjälpa samhället i händelse av en katastrof.
Det är även en del i uppfostran att göra vuxna människor av barn. Man lär sig att respektera hierarkier, kunna ta och ge order, samarbeta med andra och härda ut svårigheter för att kunna nå sina mål.
Nu ska totalförsvaret involvera 16-åringar. I händelse av krig kan dessa kallas in och då är det värdefullt om dessa redan är förberedda på sina uppgifter. Det rör sig om mer understödjande uppgifter som att dela ut förnödenheter och information, rapporterar SVT.
Över 120,000 ungdomar som fyllt, eller ska fylla 16 år kommer att få ett brev hemskickat under nästa vecka med information om krisberedskap, civilt försvar och en skönlitterär skildring av ämnet.
Dugliga män av pojkar
Frihetsnytts Carl Lundström, som själv tjänstgjorde som kustjägare, är positiv till tanken att involvera ungdomar i försvaret.
”Vi har problem med att många ungdomar inte får lära sig värdet att klara av svårigheter eller respektera de som har högre rang. Istället blir man knäckt vid minsta motgång och kan inte acceptera tillsägelser från chefen. Det här kan bli en nyttig åtgärd för att göra dugliga män av pojkar.”
Del av krigshysteri?
Samtidigt kan man inte frångå att detta sker samtidigt som det propageras för medlemskap i Nato, vilket eventuellt kan göra att försvaret blir mer offensivt, samt hetsas om en förestående militär konfrontation med Ryssland.
Om mobiliseringen är ett sätt att skrämma upp även ungdomar att se Natos ambitioner som en självklar del av vardagen, återstår att se.