Trots ”klimatkris”: Allt fler privata jetplan för politiker och superrika

Användandet av privata jetplan har ökat kraftigt under covidrestriktionerna, skriver BBC i en artikel där man pekar på de många fördelarna med sådana resor för den elit som har råd eller kan få fattigare människors hjälp att betala.

Det statliga brittiska mediebolaget berättar allt för sina läsare om fördelarna med att resa i privatjet: ”Det är en luxuös och exklusiv värld där man kan undvika stora flygplatser och andra passagerare. Och det är inte bråttom att hinna till incheckningen – det eleganta jetplanet lyfter när du är redo, istället för tvärtom. Plus att du i många fall inte ens måste komma in i terminalbyggnaden. Istället kör limousinen ut dig på landningsbanan, ända fram till flygplanet. Där en leende besättningsmedlem ger dig ett glas champagne medan du slappnar av i en mjuk läderfåtölj.” En titt på den kanadensiska flygplansfabriken Globals hemsida bekräftar det positiva intrycket.
BBC uppger att antalet flygningar med privatjet slog rekord förra året, mitt under covidrestriktioner, samtidigt som världsledare och popartister inskärpte vikten av att allmänheten minskar sitt flygande på grund av klimathotet. Priserna för att flyga privatjet uppges ha minskat och nu kostar det enligt BBC ”bara” motsvarande 280 000 kronor att flyga ”från London till Ibiza och tillbaka”. ”Ingen skulle sakna detta om de plötsligt haft råd att resa med privatjet”, konstaterar BBC i anslutning till en bild av passagerare som trängs på en flygplats med covid-masker på sig.

Men inte alla som reser privatjet betalar själva för kalaset. De flesta länder har ett eller flera regeringsplan. För de större Natoländerna handlar det om stora trafikflygplan som specialbyggts för att ge den komfort som en president förtjänar. Sverige har nöjt sig mindre maskiner, som används flitigt av politikerna – tills nyligen med miljöpartisten Gustav Fridolin i spetsen. Den lille vänsterextremisten begärde vid upprepade tillfällen att bli hämtad på den av honom själv nedläggningshotade flygplatsen i Bromma. Detta besparade nämligen vår unge miljöminister limousinresan ut till Arlanda, där flygplanen är baserade. De svenska politkernas jetmaskiner är av märket Gulfstream. Var och en av dem har kostat skattebetalarna runt 380 miljoner kronor men å andra sidan har de, enligt tidningen Expressen, hela 12 TV-apparater vardera.

Brittisk do-gooder-drottning: ”De som flyger skadar andra”

I slutet av sin artikel släpper BBC fram en kritiker som framför milda förebråelser mot privatjetresenärerna.
– Att kunna flyga i en privatjet är ett stort privilegium, och medan mänskligheten möter klimatkrisen borde vi inte använda vårt privilegium för att skada andra, säger Anna Hughes, vd på Flight Free UK, en organisation som försöker övertyga vanligt folk om att inte flyga ens med trafikflygplan i syfte att minska koldioxidutsläppen.

Hjälp oss! Dela artikeln i sociala medier

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar