Trots kommande utredning – Israel vill utöka turism på ockuperad mark

Ska fortsätta tränga undan palestinier

Trots att internationella domstolen i Haag ska utreda Israels ockupation av palestinsk mark, går nu Israel ut med att man ska utöka turismen på Västbanken.

I fredags röstade FN om att låta den internationella domstolen i Haag utreda konsekvenserna av Israels ockupation av palestinskt territorium, vilket Frihetsnytt skrev om då. Beslutet som följde på omröstningen beskrevs som en seger för palestinierna, då Israels agerande nu kommer att granskas.

Men Benjamin Netanyahu, Israels nyvalde premiärminister, förkastade beslutet och sade att Israel inte är förpliktigat att samarbeta med den internationella domstolen.

I ytterligare trots mot FN:s beslut har Israel nu gått ut med att man vill utöka turismen på Västbanken, enligt ett uttalande från landets nya turismminister, Haim Katz, som kallar Västbanken för Israels Toscana. En sådan utveckling kommer att stärka Israels kontroll över området, som ockuperades 1967 under Sexdagarskriget, rapporter The Times of Israel.

Turistcentrum i Palestinas hjärta

Turismsatsningen och den stärkta kontrollen över ockuperade palestinska områden är en del av den politik som Netanyahu behöver bedriva för att säkerställa sin regeringsallians, som innehåller partier som förespråkar en aggressiv expansion av bosättningar.

Expansionen på Västbanken har även en symbolisk betydelse, inte endast ekonomiskt. Det är nämligen där som Ramallah, Palestinas de facto huvudstad, finns och utgör även sätet för den palestinska regeringen. Om Israel stärker sin närvaro på Västbanken kommer det att innebära ytterligare undanträngning av palestinierna.

Det återstår att se om Israel kan driva igenom sina planer utan att få det internationella samfundet emot sig. Att detta sker samtidigt som domstolen i Haag ska utreda ockupationen av palestinsk mark innebär att både Israel och Palestina kommer att ha omvärldens ögon på sig. Det blir därför svårt för Netanyahu och hans regering att smyga igenom denna utveckling och undgå internationell kritik.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter