Trötta på krigshetsen – Ungern vill omdefiniera Nato-medlemskap

Ungern som land är trött på västländernas krigshets och överväger nu att ”omdefiniera” sin status i Nato för att tillåta undantag om krigsalliansen genomför militära åtgärder utanför sitt försvarsterritorium. Ungerns premiärminister säger även att han inse ser det som troligt att Ryssland skulle attackera ett Nato-land.

Ungern vill att Ryssland och Ukraina fredsförhandlar, och regeringsföreträdare har flera gånger varnat för att en eskalering kan leda till ett tredje världskrig. Landets hållning i frågan är tämligen unik, och är en stor kontrast mot Nato-landet Frankrike där president Emmanuel Macron flera gånger öppnat för möjligheten att skicka Nato-trupper till Ukraina.

Frihetsnytt har även rapporterat om att parlamentsledamöter från tyska Socialdemokraterna vill att Nato hjälper Ukraina med att skjuta ned robotar.

Kriget i Ukraina kan få ett slut om Trump vinner. Foto: Wikipedia/Shaleah Craighead

Vill hållas utanför väpnade konflikter

Ungern har flera gånger gjort det tydligt att de vill arbeta för långsiktig fred, och nu skriver Bloomberg att landet vill omdefiniera sin Nato-status för att ”tillåta undantag om den militära alliansen genomför militära åtgärder utanför sitt försvarsterritorium”.

Enligt tidningen gjorde premiärminister Viktor Orbán följande uttalande i dagarna:

”Våra lagstiftare och officerare arbetar hårt för att se hur Ungern kan behålla Nato-medlemskapet på ett sätt som gör att vi inte behöver delta i Nato-agerande utanför Nato-territorium”.

Konkret vill premiärminister att Ungern ska hållas utanför en militär konflikt som sker utanför Natos gränser – exempelvis i Ryssland. I skrivande stund undersöker ungerska jurister om det är möjligt för Ungern att vara medlem i Nato utan att behöva delta i ”alliansens handlingar utanför Natos territorium”.

Kan välkomna Trump-initiativ

Tidningen Politico skriver även att Ukraina-kriget skulle kunna få ett plötsligt slut – om Donald Trump väljs till president i USA. Tidningen skriver att Orbán troligen skulle välkomna ett ”potentiellt Trump-initiativ” och sluta fredsavtal med Ryssland.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

  1. ja , Orban är vettig .

    Ukraina är till ytan ett stort land…bl.a för att Stalin tog 10 mil och staden Lvov …det är väl dgas att återlämna den marken nu ??
    Ukraina är totalt korrupt. Landet behöver förvaltas av hederliga svenskar !!
    Eva , Arne , CL , TL , T-B , Daniel , V.E. m.fl..skulle kunna ta över under ett år till att börja med.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter