Trump försenade kriget med flera år

Donald Trump hade ett gott förhållande med sin ryske kollega Vladimir Putin, men han var inte heller rädd för att markera för ageranden som han uppfattade som fel. Genom att göra det tydligt för Putin att han inte skulle tveka att agera kraftfullt i händelse av en rysk invasion av Ukraina, ska han ha försenat invasionen ända till kort efter att han lämnade posten som president.

Det ska ha varit under ett samtal med Rysslands president Vladimir Putin som Donald Trump gjorde det tydligt att konsekvenserna skulle bli enormt kännbara om Ryssland invaderade Ukraina. De två ledarna hade ett gott förhållande under tiden som Trump var USA:s president, men även en stor respekt för varandra. På det sättet ska Trump ha fått Putin att avstå en invasion, ända fram till Trump tvingades lämna presidentposten. Det hävdar den tidigare presidenten i en intervju med Fox News.

Han skulle inte ha gjort det om det var jag. Han gjorde det efter att jag avgått, berättar Trump i intervjun, Jag trodde att han kanske skulle göra det. Titta, jag pratade med honom. Jag sa, ”om du gör det, kommer helvetet att braka lös. Det kommer att bli en katastrof. Gör det inte”.

Enligt Trump ska Putin till en början inte ha trott honom och i slutändan kan det ha varit runt 10 procent av vad Trump sagt som den ryske presidenten köpte. Men de 10 procenten var tillräckligt för att Putin skulle avhålla sig från ett krig.

Den ende som kan, och vill, mäkla fred i Ukraina

Trumps goda förhållande med Putin är inte den enda faktor som kan påverka möjligheterna att få till en fred i Ukraina. Han lyfte även fram sitt goda förhållande med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj och tillbakavisade påståenden som hävdade att Zelenskyj känt sig hotad av honom.

Volodymyr Zelenskyj och Donald Trump. Foto: Wikipedia/ The Presidential Office of Ukraine
Volodymyr Zelenskyj och Donald Trump. Foto: Wikipedia/ The Presidential Office of Ukraine

Sedan tidigare har Trump varit tydlig med att han inte på något sätt vill förlänga kriget genom dyra vapenleveranser till Ukraina, utan kommer att arbeta hårt för att nå en fred ”inom 24 timmar”. I intervjun lyfter han fram sina erfarenheter från affärsvärlden och förmåga att på kort tid förhandla fram viktiga affärskontrakt, något som kan vara till stor nytta i förhandlingarna.

-Men jag säger er, inom 24 timmar – det var vad jag gjorde. Jag blev väldigt rik på att göra affärer. Väldigt rik. Och vet du vad? Mycket mer än vad folk ens förstår. Och det är vad jag gör.

Trump lägger inte in några värderingar eller förutfattade meningar i vad som skulle ingå i ett fredsavtal, om Krim ska överlämnas till Ryssland eller inte, utan fokuserar på att han kommer att prata med både Zelenskyj och Putin och därefter tvinga dem till förhandling.

Attackeras för fredsambitioner

Trumps vilja att mäkla fred och stabilisera relationerna med Ryssland är något som ljusskygga krafter motsätter sig, inte minst den mäktiga vapenindustrin, som tjänar stora summor på krigen eller kapprustningarna.

Enligt Ungerns premiärminister Viktor Orbán är Trump den enda person som verkligen kan mäkla fred i Ukraina och det är därför han är så motarbetad av etablissemanget i USA. Enligt Orbán är det samtidigt en person som är drivande i attackerna mot Trump, riskkapitalisten George Soros.

– Den amerikanska armén i Soros Imperium attackerar Donald Trump med all sin kraft och gör allt de kan för att förhindra att han blir president igen, sade han i en intervju med ungersk radio, syftandes på de omfattande försöken att få Trump fälld för olika brott.

Liksom Trump har Orbán varit en aktiv förespråkare för en fredslösning och vägrar delta i sanktioner som placerar Ungern på någon specifik sida i konflikten.

Biden vill inte ha fred

Trumps inställning till kriget i Ukraina är motsatsen till hans främste rival i presidentvalet 2024, den nuvarande presidenten Joe Biden. Under måndagen gick den andre demokratiske presidentkandidaten Robert F. Kennedy Jr, som liksom Trump vill se fred i Ukraina, ut med att Biden-regeringen inte vill ha fred i Ukraina, med utgångspunkt i ett tal som hölls av den amerikanske utrikesministern Anthony Blinken.

– Blinkens tal understryker än en gång att Biden-administrationen inte har för avsikt att avsluta denna konflikt fredligt. Planen, som medlemmar av administrationen inklusive Blinken uttryckligen har erkänt vid ett flertal tillfällen, är att använda Ukraina för att uppnå det större geopolitiska målet att försvaga Ryssland. Med andra ord, ukrainarna är kanonmat i ett amerikanskt proxykrig mot Ryssland.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter