Trump kallas till domstol på tisdag

Så kom då åtalet mot president Bidens huvudrival inför nästa års val – Donald Trump. På tisdag ska han infinna sig i en domstol i Miami för att svara för de säkerhetsklassade dokument som FBI påstår sig ha funnit vid en razzia i hans Floridahem i augusti förra året. Trumps advokat Alina Habba säger att ”Det är bara ännu en vanlig dag i Trump-världen – en mycket sorglig, sorglig dag för vårt land”.

Det väntade åtalet mot Donald Trump kom alltså under torsdagen och innebär att han ska inställa sig i en domstol i Miami på tisdag, enligt hans egna uppgifter på den egna plattformen Truth Social. Han betonar också att det är Joe Bidens Justitiedepartement som har åtalat honom och att Vita huset har underrättat hans advokater.

”Den korrupta Biden-administrationen har informerat mina advokater om att jag har blivit åtalad, till synes för lådbluffen”, skriver Trump.

”Allt detta är en bluff! Detta är valpåverkan”, säger Trump. ”Jag är en oskyldig man, jag har inte gjort något fel.”

Åtalet kommer samma dag som FBI släppte ett dokument som bevisar att Joe Biden och hans familj mottog mutor på 5 miljoner dollar från Burisma Energy Company i Ukraina. ”Tror ni det är en tillfällighet?” skriver Donald Trumps son på Twitter.

Lådor med hemliga dokument

Vid razzian i augusti letade FBI-agenterna efter hemligstämplade dokument som Trump skulle ha tagit med sig efter sin tid som president. En källa med insyn ska ha bekräftat inbrytningen i kassaskåpet till Fox News och sagt att FBI-agenterna inte hittade någonting sekretessklassat i det. Däremot fann man ett brev till Trump från tidigare president Obama, ett brev från Kim Jong Un, en födelsedagsmeny och en cocktailservett. FBI menar däremot att det finns en hel del sekretessklassade dokument i de beslagtagna lådorna.

Razzian var helt onödig har Trump berättat då kan frivilligt hade gett FBI tillgång till dokumenten.

Trump skriver att president Joe Biden själv däremot har tudentals lådor med dokument på olika platser, bland annat hemma i sitt garage. I december hittades fler sekretessbelagda dokument i Bidens hem i Delaware, men upptäckterna offentliggjordes inte förrän i år.

Åtalspunkterna

Tre av sju åtalspunkter uppges av New York Times röra sig om uppsåtligt olaga innehåll av försvarshemligheter (kan ge tio års fängelse), förhindrande av rättvisa (kan ge 20 års fängelse) samt lämnande av oriktig uppgift.

Trumps advokat Alina Habba säger:

– Verkligheten i detta sorgliga tillstånd är att detta är politiskt. Det är valstörningar. Jag skulle gärna säga att det är lagligt, men det är det inte. Jag är hans advokat, men jag känner mig mer som en politiker nuförtiden eftersom det vi har kastats in i är en skam för den amerikanska konstitutionen, en skam för det amerikanska rättssystemet och ett allvarligt behov av städning i hela DOJ [Justitiedepartementet], FBI och Vita huset.

Massivt stöd för Trump

Donald Trump får stöd av många varav bland annat representanthusets talman Kevin McCarthy.

”I dag är verkligen en mörk dag för Amerikas förenta stater. Det är orimligt att en president åtalar den ledande kandidaten som motsätter sig honom. Joe Biden behöll hemligstämplade dokument i årtionden. Jag och varje amerikan som tror på rättsstatsprincipen, står vid president Trumps sida mot denna allvarliga orättvisa. Republikanerna i representanthuset kommer att utkrävas ansvar för detta fräcka maktmissbruk.”

Försöker stoppa Trump med åtal

Detta åtal är det andra som väcks mot den tidigare presidenten. I våras åtalades han för bokföringsbrott efter att ha påståtts betalat tystnadspengar till en porrstjärna 2016, vilken han skulle ha haft en otrohetsaffär med 2006. Detta åtal ska tas upp i domstol i mars nästa år – just under Republikanernas viktiga primärval.

Många bedömare anser att Demokraterna tar till fula knep eftersom de vet att de inte kan besegra Donald Trump hederligt.

Ingen tidigare expresident har åtalats för brott. Trump är också ensam om att ha ställts inför riksrätt två gånger, skriver SVT, men tilläger, möjligen en smula motvilligt att han dock friades i båda fallen.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

  1. Grekiska GG stoppades på ungefär samma sätt. Man hittade EN person som begått lagbrott och klassade hela partiet som kriminell sammanslutning . Hela partiledningen kastades i fängelse.
    EU var mycket pådrivande.
    GG flörtar lite med NS och det gör man inte ostraffat.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter