Trump kan ha nått viktig delseger i frågan om immunitet

Samtidigt som Donald Trump hotas av flera åtal, hanteras frågan om hans presidentimmunitet i USA:s högsta domstolen. Som det ser ut finns möjligheten att hela etablissemangets planer kan grusas.

Under torsdagen var USA:s förre president Donald Trump återigen föremål i en domstol. Denna gång handlade det inte om det misstänkta bokföringsbrottet i New York, där han anklagas för att ha använt kampanjpengar för att köpa porrstjärnan Stormy Daniels tystnad efter en påstådd otrohetsaffär.

Immunitet eller inte?

Under torsdagen diskuterades även frågan om hans immunitet som president 2017-2021 USA:s högsta domstol (HD). Detta är kopplat till ett av de andra åtalen mot honom, där han anklagas för att ha försökt göra ”uppror” mot det politiska systemet när han ifrågasatte valresultatet i presidentvalet 2020. Enligt Trumps försvar skedde detta inom rollen när han var president, vilket innebär att han bör skyddas av presidentimmuniteten.

Inget definitivt beslut nåddes av högsta domstolen, som lyssnade på försvarets argument under torsdagen, men mycket talar för ett stort bakslag för de som vill åtala honom, rapporterar Reuters. Trumps advokater vill att full åtalsimmunitet ska gälla för samtliga åtgärder som Trump vidtog under sin tid vid makten, inklusive kampen mot valresultatet.

USA:s högsta domstol. Foto: Envato
USA:s högsta domstol. Foto: Envato

Förlängd process en seger för Trump

I den offentliggjorda diskussionen mellan HD:s nio domare framkommer att de ser stora faror med att inte garantera en president åtalsimmunitet. Om en president riskerar åtal för sina offentliga handlingar, inte minst om han förlorar mot en politisk rival, kommer ingen att våga agera överhuvudtaget.

Sannolikt kommer inte Trump att få full åtalsimmunitet, men om HD anser att viss immunitet ska gälla kommer frågan att skickas tillbaka till de lägre domstolar för att utreda frågan. Det kommer innebära en kraftig försening av ett eventuellt åtal.

Om inte ärendet avgörs före valet den 5 november och Trump vinner, kommer han antingen att kunna begära att målet avslutas, alternativt benåda sig från anklagelserna.

”Ceremoniell president”

Trump skriver i ett inlägg på sin sociala medieplattform Truth Social att allt annat än full immunitet innebär en risk för utpressning mot en sittande president. Denne kan hotas med åtal efter sin mandatperiod om man inte gör som motståndaren kräver, och man kommer därför inte vara något annat än en ”ceremoniell president”.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter