Trump vill ha högre rättssäkerhet i sin rättegång

Rättegången mot Donald Trump personligen efter händelserna i vid Kapitolium i Washington kommer snart att få ett startdatum. I samband med det ser dock Donald Trump att rättegångsförutsättningarna är ogynnsamma för honom, och har begärt byten av olika slag.

Rättegången mot Donald Trump gäller hans ansvar i samband med händelserna vid Kapitolium i Washington 6 januari 2021. Det har tagit mycket lång tid mellan händelserna och rättegången, men nu skriver NBC News att ett datum kommer att sättas inom kort. Domaren i målet har preliminärt satt första rättegångsdatum till 28 augusti.

Trump vill byta ut domaren

Enligt Omni ser Donald Trump inte att han får en rättssäker prövning i rättegången. Specifikt pekar han ut domaren i målet, Tanya Chutkan, som har dömt emot honom redan vid en tidigare rättegång där han inte var direkt tilltalad men där hon fastställde att ett antal dokument från Vita Huset måste lämnas ut.

Domaren, Tanya Chutkan. Foto: Wikipedia/ United States District Court for the District of Columbia
Domaren, Tanya Chutkan. Foto: Wikipedia/ United States District Court for the District of Columbia

Han menar också att staden där rättegången ska hållas, Washington DC, är ogynnsam för honom. Sammanhanget är detta: sjätte tillägget till USA:s konstitution säger att rättegångar ska hållas med jury. En fras med tung betydelse ur den aktuella grundlagstexten är också impartial jury vilket amerikanska domstolar har tolkat som att juryns sammansättning ska vara allsidig, med medlemmar av alla slag från distriktet där rättegången hålls.

Trump menar dock att Washington DC är en stad där så många personer är demokrater och liberaler att juryn inte kommer att döma honom rättvist.

Sammantaget framstår det som uteslutet att Trump skulle få byta rättegångsstad, eftersom det även står i sjätte tillägget att rättegången ska avhållas i det distrikt där det aktuella brottet misstänks ha begåtts. Däremot kan det troligen finnas juridiska möjligheter att byta domare i rättegången.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

 1. USA är ett vanvettigt land.

  Jag skrev tidigare om hur 86 årige demente komikern Bill Cosby i juni 2023 åtalas för en påstådd våldtäkt 1969 !!!!

  En annan kvinna har nyligen trätt fram och berättat att Cosby bjöd henne på en drink 1987 , efter drinken skall kvinnan slumrat till , och när hon vaknade tyckte hon sig ”öm i musen ”—det fanns ingen sädesvätska…..utan endast påstådd upplevelse 36 år senare ..
  och sådant tas upp i domstol. ?!?


  Det är ju fullkomligt rättsosäkert ! Hur skall en man kunna försvara sig mot påstådda våldtäkter 1969 och 1987 ???


  Porraktören Ron Jeremy nu 70 år och helt dement har också åtalats för våldtäkt –kvinnor som deltagit i porrfilm 1970 och senare har nu dragit sig till minnes att dom våldtagits.
  ( I själva verket får alla porraktörer ett manus där man godkänner deltagande -vad man ställer upp på samt hur stor betalning är , -som skall signeras av deltagande )

  I Ron Jermys fall lades åtalet ner då Jeremy är totalt dement .

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter