Trumpplanen för fred i Ukraina – Kissinger bakom

Donald Trump ville skapa fred i Ukraina redan 2017, i början av sin egen mandatperiod. För Trump var det redan då uppenbart vad som skulle ske om den västliga konfrontationspolitiken inte fick ett slut. Nu vägrar demokraterna lägga fram fredsplanen – eftersom den var Trumps idé.

Det var schweiziska Weltwoche som igår den 7 april publicerade uppgifter från olika sagesmän, som visar dels hur nära världen har varit att slippa Ukrainakriget och dels vilken sandlåda den översta amerikanska administrationsnivån har förfallit till.

Donald Trump förklarade nyligen i ett av sina korta videotal att han vet hur man gör fred i Ukraina. De förhandlingar han har i åtanke är ”mycket lätta” att genomföra. Han försäkrar att han ”kommer att få problemet löst inom en dag” om han blir omvald till Vita huset.

Eftersom Trump inte gav några detaljer om sin förhandlingsplan tolkades budskapet som, i bästa fall, tomt skryt och i sämsta fall som att Trump tänkte sig att hota Ryssland med atomkrig. Nu har visat sig att det låg substans bakom orden.

Trump hade utarbetade planer för fred

Weltwoche har sammanställt olika källor, vissa med direkt tillgång till Trump. Tidningen kan visa att Trump, redan som nyvald president, utarbetade planer för en fredlig försoning mellan grannländerna Ukraina och Ryssland.

Trumps plan var inte olik den som Elon Musk presenterat långt senare. Trumps förslag var att Krim skulle förbli ryskt och att även Donbass skulle tillföras Ryssland – i enlighet med befolkningens vilja. Detta var alltså redan i det kaotiska skede då Donbass var del av Ukraina men folket där hade förklarat sig självständigt och utsattes för militär bekämpning från Azovbataljonen och Ukrainas reguljära armé.

Trumps fredsplan fordrade att Moskva skulle ge garantier för att de nydragna gränserna skulle respekteras. Väststater å sin sida skulle ge Kiev garantier om militärt ingripande i händelse av att Ryssland skulle bryta sitt ord.

Ukraina skulle inte bli en del av Nato, utan vara en alliansfri och neutral stat, jämförbar med Schweiz. Faktum är att nyckelordet ”Schweiz” nämndes uttryckligen i detta sammanhang, vilket bekräftas av en källa som känner till Trumps planer.

Fred skulle ha utbrutit efter valet 2020

Trumps försoningsplan var under arbete fram till hans oväntade förlust i presidentvalet 2020. Planen skulle ha genomförts under Trumps andra mandatperiod.

Till skillnad från Joe Biden ser Donald Trump än idag inte Ryssland som en ärkefiende. Under sin mandatperiod vidhöll han trots medias raseri att han för sin egen del ville ha en bra relation till den ryske presidenten. Och han uttalade sig gång på gång för försoning mellan de grälande grannarna Ryssland och Ukraina.

Under 2020 sade Trump: ”Ja, jag skulle vilja se dem träffas.” Han sade också att ”Det skulle vara en stor sak för världen [. . .] om Ukraina och Ryssland kunde nå en överenskommelse där de kommer överens.

Rådgivare ur ”träsket” intrigerade

Mike Pompeo, före detta utrikesminister, och John Bolton, före detta nationell säkerhetsrådgivare – två av Donald Trumps mest besynnerliga val av medarbetare. Foto Wikipedia.

Samtidigt ställde sig hans regering tydligt bakom Ukrainas orealistiska krav. Trumps utrikesminister Mike Pompeo publicerade nyligen en memoarbok med namnet ”Ge aldrig en tum”. I boken kan man läsa ”I juli 2018 släppte utrikesdepartementet Krimförklaringen, som bland annat bekräftade att ’Krim tillhör Ukraina’”.

State Department skickade meddelanden till sina ryska kollegor om att ”alla ytterligare försök att ta Ukraina kan få konsekvenser från USA.

Det slutade inte med verbalt stöd och hotelser. Donald Trumps regering fortsatte den inslagna vägen från Barrack Obamas regering: Man fyllde Ukraina med vapen. Den ständige krigshetsaren Mike Pompeo fortsätter i sin bok:

Vår regering visste att om vi försåg Ukraina med tillräckligt med vapen, ammunition och annan militär utrustning, så kan Putin besluta att det inte ligger i hans lands intresse att utmana Ukraina.

Att döma av boken tjatade sig uppenbarligen han och de andra rådgivarna till att få sända vapen till Ukraina:

Presidenten var från början ovillig att skicka försvarsvapen till Ukraina, men efter upprepade försök från Bolton, Esper och mig själv övertygade vi honom till slut om att detta var rätt sak för Amerika att göra.

Samtidigt cirkulerade uppgifter om att USA:s president och nära medarbetare diskret undersökte möjligheterna till fred mellan Ukraina och Ryssland. Men 2021, när Joe Biden och demokraterna kommit till makten med hjälp av ett misstänkt massivt valfusk försvann hoppet om fred. Eller risken för fred, beroende på betraktarens synvinkel.

Massmedia hade sin inställning lika klar som vanligt och gjorde allt för att misstänkliggöra de små fredsansträngningar som pågick.

”En smygplan för Ukraina och Ryssland”

En smygplan för Ukraina och Ryssland” var rubriken i New York Times kort efter att Trump tillträdde, ”med medverkan av Trump-anställda.” Under åren som följde rapporterade mainstreampressen upprepade gånger att Trump var under inflytande av ukrainska och ryska ”viskare” som ville locka honom till en ”Putinvänlig lösning”.

En nyckelfigur bakom Trumps Ukrainaplan var dock varken ryss eller ukrainare. Det var amerikansk utrikespolitiks grå eminens, Henry Kissinger, Trumps mångårige rådgivare. Kissinger hjälpte Trump att utarbeta en plan för Ukraina, sade en källa till Weltwoche.

Faktum är att Trump-planen påminner om Kissingers skiss för en fred som han själv presenterade i maj 2022. (Nyligen har Kissinger avvikit från detta och ser inte längre neutralitet som ett genomförbart alternativ för Ukraina.)

Henry Kissinger i yngre dagar. Den förste president som anlitade Kissinger var Richard Nixon, en annan mycket populär president som avslutade ett krig och avskyddes intensivt av massmedia. Foto: Wikipedia

Trump och Kissinger gamla vänner

Som fastighetsspekulant och New York-bo har Donald Trump umgåtts mycket med rika judar. Han träffade Henry Kissinger vid ett evenemang i hos miljardären George Steinbrenner. ”När Trump bestämde sig för att kandidera till USA:s president såg vi till att han blev informerad av Kissinger”, sade en mångårig Trumpkollega.

Kissinger presenterade sin syn på viktiga globala frågor och gav råd. Trump var inte alltid av samma åsikt som den amerikanska utrikespolitikens gamle tungviktare, ”men han lärde sig en helvetes massa av Kissinger” berättar den tidigare kollegan för Weltwoche.

Monroe-doktrinen

En punkt var central i Kissingers och Trumps samtal om en fredsplan för Ukraina. ”Kissinger övertygade Trump genom att påminna honom om Monroe-doktrinen”, sa en källa.

I ett nötskal innebär Monroe-doktrinen från 1823 att USA hävdar att både Nord- Mellan- och Sydamerika är dess eget halvklot, som resten av världen ska hålla sig utanför. Kissinger förklarade för Trump att även Ryssland har rätt att slippa ha sina strategiska motspelare som närmsta grannar.

Det är inte känt hur långt fredsplanerna hade kommit när Trump lämnade Vita Huset i januari 2021. Trump sa nyligen till talkshowvärden Sean Hannity att han skulle ha gjort ett avtal med Putin. Avtalet skulle ha tillåtit den ryske presidenten ”att ta över något”.

På frågan om vad svarade Trump ”vissa områden som är rysktalande”. Av någon anledning klipptes denna del bort ur programmet och sändes inte ut. Det är anställda på TV-kanalen som läckt uppgifterna, som tagits upp av extremliberala sajter som Mother Jones.

Joe Biden tar över – och ger träsket fria tyglar

Vad som är helt säkert är att det skedde en upptrappning av Rysslandspolitiken när Joe Biden tillträdde. Inom två månader hade Biden kallat Putin för en ”mördare” i en tv-intervju. Relationen mellan de två länderna är ”mycket dålig”, sa Moskva, och man bedömde att Biden ”vill definitivt inte förbättra” relationerna.

Putin svarade på Bidens grovheter med en uppmaning till samtal. ”Jag skulle vilja erbjuda president Biden att fortsätta vår diskussion”, men inte via inspelade uttalanden, utan ”i ett öppet och direkt samtal.” Under tiden började Putin flytta de första trupperna till den ukrainska gränsen.

Biden: ”Det var trevligt att se dig igen”

Slutligen träffades de två i maj 2021 i Genève. Enligt vittnen som var involverade i toppmötet var Putin nyfiken på Bidens politiska inställning såväl som hans intellektuella tillstånd.

När Biden talade inför publik läste han från stora anteckningskort som hans team hade gjort iordning åt honom. När detta var färdigt och frågorna kom lufsade presidenten utan ett ord mot utgångsdörren – något som var mycket oroande för Putin.

Vid deras privata samtal tog Putin omedelbart initiativet och slog an en forcerad och allvarlig ton: ”Hur kan ni förvänta er att vårt land ska tillåta Nato att stå utanför vår tröskel?” USA skulle aldrig tillåta det, fortsatte Putin, och syftade på Monroedoktrinen. ’Ni har en doktrin mot sådant. Vi har vår.

Biden tittade på honom, log, sänkte blicken och ignorerade frågan. Till sist svarade han, i plattityder som ”Vi har en livslång vänskap” och ”Det är trevligt att se dig igen”.

Efter mötet visste Putin att vidare samtal var meningslösa, att var och en får se om sitt eget hus. ”Det gjorde han, och det är därför han gör det fortfarande idag”, sade Weltwoches källa.

Här genomför vi inga Trump-planer

Joe Biden kände väl till Donald Trumps planer för att lösa Ukrainakonflikten. ”Biden tillträdde och informerades utförligt”, sade en källa.

Den nationella säkerhetsmyndigheten och utrikesdepartementet informerade Bidens utrikespolitiska team om planen. ”De visste vad Kissinger-Trump-policyn skulle blivit och eftersom Trumps namn stod på den ville de inte genomföra den.”

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

5 KOMMENTARER

 1. Hur som helst måste vi försöka lugna ner spänningarna och medla fram en fred.
  Om det behövs några gränsjusteringar är det inte hela världen.
  Ukrainas gräns ändrades av Stalin som tog 10 mil av polskt territorium och den polska befolkningen i den polska staden Lviv fördrevs, dödades och deporterades i koncentrationsläger i Sibirien.
  Konstigt att polen inte passar på att ta tillbaka sitt territorium.
  Luhansk och Donetsk bör kunna förklaras neutralt område som helt avmilitäriseras.
  EU:s och Sveriges krigshets måste stoppas.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter