Trumps yttrandefrihet får stöd från oväntat håll

Donald Trump har belagts med munkavel i ett av de pågående målen mot honom. När hans yttrandefrihet inskränks, får han stöd från en uttalad motståndare.

Frihetsnytt rapporterade den 16 oktober att Donald Trump belagts med förbud att yttra vissa åsikter i målen som rör anklagelserna om hans delaktighet i händelserna den 6 januari 2021. Han förbjöds att verbalt ”attackera” anställda hos åklagaren, domaren själv eller domstolarna, samt även deras familjer.

Trump har varit uttalad med sin kritik av hur processerna mot honom hanteras. Han har kritiserat dessa för att vara politiska häxjakter och har pekat ut flera myndighetsaktörer som pådrivande i detta.

”Trump har kvar sin rätt att yttra sig”

Yttrandeförbudet betraktas av många som en allvarlig inskränkning av Trumps yttrandefrihet. Nu väljer dock en uttalad motståndare till honom att också rikta kritik mot domstolen. Det rör sig om organisationen American Civil Liberties Union (ACLU), vars företrädare är uttalade kritiker av Trump, rapporterar Fox News.

Trots detta har organisationen lämnat in ett uttalande där man kritiserar förbudet och uppmanar domstolen att häva det. I uttalandet (som Fox News gjort tillgängligt) skriver man att mycket som Trump säger är ”falskt” och att hans uttalanden har ”skadat” både enskilda individer och självaste republiken.

– Men Trump har kvar sin rätt att yttra sig enligt första grundlagstillägget [i konstitutionen], och resten av oss har fortfarande rätten att höra vad han har att säga, står det i överklagande som ACLU lämnat in.

Orimligt att förbjuda yttranden

Anthony D. Romero försvarar Donald Trumps yttrandefrihet. Foto: Wikipedia/ ACLU
Anthony D. Romero försvarar Donald Trumps yttrandefrihet. Foto: Wikipedia/ ACLU

Man tar även upp hur orimligt det är att förbjuda Trump från att uttala sig om händelserna den 6 januari 2021 och anklagelserna om valfusk 2020. Detta eftersom båda kommer att spela stor roll i presidentvalet 2024. Dessutom anser ACLU att alla redan talar om dessa ämnen, vilket gör det orättfärdigt att förbjuda honom från att yttra sig.

Slutligen utgör domstolen och dess medarbetare en offentlig institution. För att upprätthålla allmänhetens förtroende för denna är det viktigt att kunna kritisera det arbete som utförs och de beslut som fattas. Enda gången som ACLU anser att det är befogat att utfärda ett yttrandeförbud, är om det rör sig om uttalade hot mot enskilda medarbetare.

– Ingen modern president har orsakat mer skada för medborgerliga fri- och rättigheter än president Trump, men om vi låter hans rätt att yttra sig fritt begränsas, då vet vi att andra impopulära röster — även de vi håller med — också kommer att tystas, sade Anthony D. Romero, verkställande direktör för ACLU, enligt Fox News.

Oavsett hur oense vi varit med Donald Trumps politik, så har alla rätt till samma grundlagsskydd mot yttrandeförbud som är för breda och vagt formulerade, fortsatte han.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter