Google Play: Truth, Gab, Telegram silas av IT-jätten – Israel regerar i mobilen

Trumps sociala nätverk-app Truth Social har efter många om och men godkänts för nedladdning via Google Play. Det yttrandefrihetsvänliga alternativet Gab är fortsatt bannlyst – förmodligen för att man tillåter kritik av Israel. Telegram-appen som laddas ner via Google Play är en censurerad specialversion.

Alphabet Inc, den politiserade koncern som äger Google, har till sist godkänt den tidigare presidentens Donald Trumps sociala medieplattform Truth Social för nedladdning hos Google Play. Tidigare har man vägrat eftersom plattformen censurerat för lite.

Twitter-konkurrenten Gab, som bara censurerar sådant som faktiskt är olagligt i USA – förtal, olaga hot och liknande, men inte exempelvis ”hets mot folkgrupp” – är däremot fortsatt bannlyst. Gab går att ladda ner och installera Android, men det är en ganska krånglig process.

Geografiska begränsningar

Än så länge är Truth Social inte tillgänglig utanför USA, men eftersom den strävar efter att bli det – något som bland annat kräver att man kan krångla sig förbi EU:s censurlagar – är det värt att analysera den lite ur ett yttrandefrihetsperspektiv.

(Frihetsytt testade en registrering via en VPN-tunnel inställd på USA, men tjänsten kräver ett telefonnummer med amerikanskt, brittiskt, portugisiskt eller brasilianskt landsprefix. Vilket i och för sig är lätt att ordna om man inte bryr sig så mycket om att följa användarvillkoren, men så länge tjänsten inte är officiellt förankrad i Europa finns det ändå ingen chans att den kan växa sig stor nog att vara intressant.)

Gummiparagrafer

Truth Social har lovat att censurera så lite som möjligt och deras användarvillkor tycks vilja upprätthålla den policyn trots påtryckningarna från Google om att censurera mera. När det gäller saker som inte är olagliga, exempelvis ”rasistiska” och ”diskriminerande” uttalanden, står det i samtliga fall att användare ”inte bör” (should not) posta sådana, medan det hårdare ”inte får” (may not) mestadels reserveras för saker som faktiskt är olagliga, samt pornografi.

En märklig formulering gör det dock otydligt hur mycket yttrandefrihet plattformen egentligen kommer att tillåta: (7) you may not post any false, unlawful, threatening, defamatory, harassing or misleading statements”.

Om man inte får posta saker som anses ”falska” eller ”missaktande” så riskerar plattformen helt uppenbart att hamna i samma träsk som andra sociala medier, beroende på hur orden tolkas.

Mycket riktigt har Truth Social fått kritik för att i praktiken censurera lite av varje – vilket eventuellt kan bero på att man, enligt Business Insider, anlitat en IT-firma för att censurera vissa saker med hjälp av AI. Automatisk moderering, som även används av Facebook, Twitter med flera, är billig och arbetsbesparande men kan kännas än mer hopplös för användarna än mänskliga moderatorers godtycke.

Notera dock att man i normalfallet verkar få en varning för ”känsligt innehåll” snarare än att posten tas bort. Andra användare kan fortfarande se den genom ett extra musklick. På hemsidan lovar och svär man också att aldrig börja tillgripa så kallad skuggbanning.

Israelfrågan en joker

Det är också oklart hur Truth Social kommer att göra i Israelfrågan, där Donald Trump själv under sin presidenttid visade sig allt annat än yttrandefrihetsvänlig. Bland annat krävde han att universitet skulle censurera ”antisemitism” för att kunna få statsanslag, vilket tillsammans med hans hårda kritik mot BDS-rörelsen, som strävar efter att bojkotta Israel, togs som att man näst intill förbjöd Israelkritik.

Risken för censur i den frågan blir knappast mindre genom att Google/Alphabet – det företag som alltså nu godkänt Truth Social under påtryckningar om att censurera mer – både grundades och till stor del också drivs av personer med kopplingar till Israel.

Det är oklart hur mycket censur som tvingats fram av Google för att tillåta Truth Social, och vad Donald Trump och hans stab själva infört frivilligt.

Lagen duger inte för politiserad IT-jätte

För Google/Aphabet är den demokratiskt beslutade lagarna inget respektablet riktmärke för vad som ska tillåtas i en diskussion medborgare sinsemellan. Bedömare förmodar att bolagets agerande mot exempelvis Gab och Telegram inte ger någon större politisk fördel för de makthavare och andra grupper som koncernen vill skydda mot kritik. Människans intelligens och våra språk är så högt utvecklade att i stort sett vad som helst kan sägas ”med andra ord”, ”mellan raderna” eller skämtsamt – vilket gör varje form av censur till ett slag i luften. Alphabet’s agerande kan däremot förklaras av att företaget på detta sätt stadfäster, normaliserar och bygger ut sin egen globala monopolställning som världens smakdomare och givare av regler och rättesnören för samhällsdebatt. Bolaget kan genom motstridiga och irriterande censurregler markera sin tyngd som konkurrent till den laggivning som man inte är nöjd med, den som sker genom demokratiska processer.

Långtgående politiska ambitioner

Att Alphabet och dotterbolaget Google har politiska ambitioner som går långt utöver deras roll som tjänsteföretag har framkommit vid många tillfällen.

Bland annat manipulerar man resultaten i sin sökmaskin, för att omärkligt gynna globalistiska aktörer och undertrycka opposition. I sin e-posttjänst GMail har man blivit påkommen med att klassa republikanska mailkampanjer som skräppost medan motsvarande epost från bolagets favoritparti Demokraterna visats i användarnas inkorg på vanligt sätt.

Det politiska agerandet handlar alltså i Googles fall varken om öppen argumentation för sina värderingar eller finansiella bidrag till politiker. Man satsar helt på en försåtlig manipulation av de tjänster som man erbjuder gratis och till synes utan politiska förtecken.

Teknisk censur av Telegram

Gab, som alltså har en mycket tydligare yttrandefrihetspolicy, är alltjämt förbjuden på både Google Play och Apple Store, och lär inte bli tillåten förrän antingen bolagen ifråga bytt ägare eller Gab ger efter och börjar censurera. Makthavarna du aldrig valde har stor makt även över sociala medier.

Det är oklart om Google kommer att införa egna censurmekanismer i den version av Truth Social som laddas ner via Google Play. Frihetsnytt passar på att påminna om att IT-jättarna gjort just detta med Telegram – men bara den version som laddas ner via Google Play eller Apple Store. Denna version har ett censurfilter som gör att du inte kommer åt allt innehåll.

Den ocensurerade versionen av Telegram kan laddas ner från telegram.org. Du vet att du har den censurerade fuskversionen om det ligger en vit ring runt Telegram-appens ikon på din mobil eller laptop. Att byta till den rätta versionen är enkelt och du behåller alla dina meddelanden.

Frihetsnytts egen Telegramkanal hittar du här.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter