Tuffare för palestinier när radikala judar tar över

Konflikten mellan palestinier och judar har rasat sedan 1947. Nu kan palestinierna få det mycket tuffare när den radikala reformen som Israels premiärminister Benjamin Netanyahu leder, har gått igenom. Protesterna mot reformen fortsätter och de senaste att inta gatorna är landets läkare.

”Går in i ett inbördeskrig”

Det israeliska läkarfacket har utlyst en landsomfattande strejk som kommer att pågå i ett dygn med start idag, tisdag den 25 juli. Anledningen till strejken är att man vill protestera mot den rättsvidriga reform som röstades igenom under gårdagen.

Läkarfackets dygnslånga strejk påverkar landets sjukvård hårt eftersom de, enligt de själva, företräder 95 procent av landets totala läkarkår. Allt arbete läggs åt sidan med undantag för sjukvården i Jerusalem och akutsjukvården i övriga Israel.

Den tidigare premiärministern, Ehud Olmert, säger till den brittiska TV-kanalen Channel 4 att Israel nu ”går in i ett inbördeskrig”.

Ehud Olmert. Foto: Wikipedia/ Michael Gross
Ehud Olmert. Foto: Wikipedia/ Michael Gross

– Regeringen har bestämt sig för att hota den israeliska demokratins grundvalar, och det är inget vi kan acceptera eller tolerera, säger Olmert till Channel 4.

Kritik kommer från alla håll

Det är inte bara läkarfacket som protesterar mot den nya lagen utan protesterna har pågått under flera månaders tid från flera olika samhällsgrupper inom Israel.

Men kritiken kommer inte bara från det egna folket. Även omvärlden protesterar mot Israels rättsvidriga reform. Tyskland och USA är två av flera nationer som kritiserar lagen.

Att USA kritiserar Israel anser politiska bedömare är anmärkningsvärt eftersom Israel är närmast en politisk helig ko som man inte får kritisera i USA i normala fall. Man anser att detta visar hur allvarlig den nya lagen faktiskt är.

Detta innebär den nya reformen

Den nya rättsvidriga reformen som igår röstades igenom i Israels motsvarighet till riksdagen, knesset, begränsar högsta domstolens (HD) makt och oberoende.

 • Parlamentet ska kunna sätta sig över HD:s beslut med en enkel majoritet, det vill säga 61 av knessets 120 ledamöter.
 • Advokatsamfundet ska inte längre ha representanter i den nämnd som utnämner nya domare till HD. Detta är något många anser tar bort HD:s oberoende från den verkställande makten, regeringen.
 • HD-domarnas möjligheter att genom rimlighetsbedömning blockera regeringsbeslut och underkänna nya lagar ska begränsas.
 • För att HD ska kunna stoppa ändringar som knesset röstat igenom krävs en total enighet bland domarna, alla 15 domare måste stå på samma sida.

Därför är reformen dålig för demokratin

Israels premiärminister, Benjamin Netanyahu. Foto: Wikipedia/ Avi Ohayon
Israels premiärminister, Benjamin Netanyahu. Foto: Wikipedia/ Avi Ohayon

Israel saknar en konstitution och därmed har de ingen författningsdomstol som kan granska makten och deras lagstiftande.

Vidare saknar Israel grundlagar vilket gör att demokratin och det lagstiftande klimatet är flyktigt. Det finns däremot lagar som nästan har ”grundlagsstatus” som kräver ett större röstetal för att ändras.

Israels parlament har bara en kammare. I många demokratier ses tvåkammarsystemet, där nya lagar måste godkännas av båda kammarna, som en garant mot att snabba, slarviga eller odemokratiska lagar ska klubbas igenom.

Israel har egentligen bara haft HD som den instans som kan garantera demokratin och stoppa lagar som går emot demokratin. HD brukar lyftas fram som en broms för maktfullkomlighet hos politiker.

Den nya reformen vill ta bort HD:s makt och oberoende vilket förenklat innebär att regeringen kan driva igenom i princip vilka lagar som helst, oavsett hur odemokratiska eller rättsvidriga de än är. Det finns inte längre en instans som kan stoppa politikerna från att genomdriva lagar som nedmonterar demokratin.

Därför kommer palestinierna att lida

Den nya lagen kommer inte bara att påverka Israels egna medborgare. Det många nu befarar är att palestinierna kommer att drabbas hårt av den rättsvidriga lagen.

Den regering som premiärminister Benjamin Netanyahu leder består av många extrema judar med en offentlig negativ inställning till palestinierna. Utbyggnad av illegala bosättningar på ockuperad mark är ett uttalat mål som regeringen har vilket nu kan ta ny fart när HD inte kan stoppa regeringen.

Tobbe Larsson, politisk kommentator, kommenterar händelsen.
Tobbe Larsson. Foto: Frihetsnytt
Tobbe Larsson. Foto: Frihetsnytt

– I och med israelernas fredsavtal med PLO på 90-talet lugnande man i viss mån ner den hetsiga stämningen, både på israelisk och palestinsk sida. Tvåstatslösningen var ett mål som många på båda sidor kunde ena sig kring. Detta gjorde de mer radikala falangerna på båda sidor mindre kraftfulla.

– I och med den nya lagen kommer till stor del de mer radikala elementen bland israelerna få mer luft under vingarna. Det kommer innebära ett större tryck mot palestinierna då det radikala israeliska elementen förmodligen kommer öka trycket med fler bosättningar och öka det ekonomiska trycket mot det palestinska folket.

– Det ökade trycket är på ett sätt bra då palestiniernas kamp för sitt land är legitim och i och med detta ökade tryck mot palestinierna kommer mer radikala grupper som Hamas och Islamiska Jihad att få gehör för sin inställning om att man inte ska förhandla med israel och ha tillbaka sitt land, punkt slut.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

 1. Det är nog ett olösligt problem.
  Israel bygger ju nya bosättningar på det som skulle bli hemland för palestinier.
  Jag funderade på varför man inte återförenar Gazaremsan med Egypten och Västbanken med Jordanien ??
  Då blir de boende på dessa ställen medborgare i ett arabiskt land.
  Drömmen om ett eget land Palestina blir nog aldrig verklighet . Man måste vara realist .

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter