Tung kinesisk representation på ryskt ekonomiforum

Kina och Ryssland stärker banden på Eastern Economic Forum 2022.

Under Eastern Economic Forum i Vladivostok kommer en kinesisk toppolitiker att närvara, vilket kommer att utgöra det högsta kinesiska besöket i Ryssland sedan kriget i Ukraina började.

Eastern Economic Forum är en internationell ekonomisk sammankomst som anordnas av Ryssland för att stärka landets ekonomiska samarbeten i Öst.

Forumet är ett förhållandevis nytt arrangemang som inleddes 2015 på uppdrag av Vladimir Putin, för att bidra till den ekonomiska utvecklingen i ryska fjärran Östern och stärka banden med nationerna i Ostasien.

Årets upplaga är den sjunde i ordningen och kommer att gå av stapeln 5-8 september i Vladivostok. På den offentliga agendan står bland annat att man ska diskutera de ”demografiska utmaningarna i Fjärran Östern och den arktiska regionen” samt hur man ska ”investera i traditionella familjevärderingar och familjens välmående”.

Kommunist Nummer 3 deltar

Reuters rapporterar att Kinas högste lagstiftare, Li Zhanshu, kommer att närvara på forumet som en del i en större turné i Asien.

Zhanshu räknas som ett av de tyngsta namnen i kinesisk politik. Han är ordförande för Centralkommitténs allmänna kontor, samt ledamot i kommunistpartiets politbyrå.

Han rankas även som nummer 3 i kommunistpartiet, ett komplext system över vilka befogenheter en person har, samt i vilken ordning man ska presenteras i offentliga skrivelser och kungörelser.

Zhanshus närvaro får betraktas som ett stärkande av det rysk-kinesiska samarbetet. Redan i februari, kort innan kriget i Ukraina inleddes, meddelade Vladimir Putin och Kinas president Xi Jinping ett ”gränslöst” strategiskt samarbete mellan länderna, vilket varit ovärderligt för Ryssland under sanktionerna från Västvärlden.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter