Tung kinesisk representation på ryskt ekonomiforum

Kina och Ryssland stärker banden på Eastern Economic Forum 2022.

Under Eastern Economic Forum i Vladivostok kommer en kinesisk toppolitiker att närvara, vilket kommer att utgöra det högsta kinesiska besöket i Ryssland sedan kriget i Ukraina började.

Eastern Economic Forum är en internationell ekonomisk sammankomst som anordnas av Ryssland för att stärka landets ekonomiska samarbeten i Öst.

Forumet är ett förhållandevis nytt arrangemang som inleddes 2015 på uppdrag av Vladimir Putin, för att bidra till den ekonomiska utvecklingen i ryska fjärran Östern och stärka banden med nationerna i Ostasien.

Årets upplaga är den sjunde i ordningen och kommer att gå av stapeln 5-8 september i Vladivostok. På den offentliga agendan står bland annat att man ska diskutera de ”demografiska utmaningarna i Fjärran Östern och den arktiska regionen” samt hur man ska ”investera i traditionella familjevärderingar och familjens välmående”.

Kommunist Nummer 3 deltar

Reuters rapporterar att Kinas högste lagstiftare, Li Zhanshu, kommer att närvara på forumet som en del i en större turné i Asien.

Zhanshu räknas som ett av de tyngsta namnen i kinesisk politik. Han är ordförande för Centralkommitténs allmänna kontor, samt ledamot i kommunistpartiets politbyrå.

Han rankas även som nummer 3 i kommunistpartiet, ett komplext system över vilka befogenheter en person har, samt i vilken ordning man ska presenteras i offentliga skrivelser och kungörelser.

Zhanshus närvaro får betraktas som ett stärkande av det rysk-kinesiska samarbetet. Redan i februari, kort innan kriget i Ukraina inleddes, meddelade Vladimir Putin och Kinas president Xi Jinping ett ”gränslöst” strategiskt samarbete mellan länderna, vilket varit ovärderligt för Ryssland under sanktionerna från Västvärlden.

KATEGORIER

Hjälp oss! Dela artikeln i sociala medier

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar