Tung kritik mot manipulering av barnböcker

Förlaget Puffin Books beslut att byta ut politiskt inkorrekta ord i populära barnböcker försökte genomföras i hemlighet, men efter avslöjandet riktas hård kritik från en av världens största organisationer för journalister och författare.

Under lördagen, den 18 februari, kunde Frihetsnytt rapportera att förlaget Puffin Books avslöjats med att manipulera texterna i författaren Roald Dahls barnböcker (Kalle och chokladfabrikenMatildaHäxorna och James och jättepersikan), genom att ta bort och byta ut politiskt inkorrekta ord, samt lägga till helt nya budskap.

En som nu riktar kritik mot tilltaget är Suzanne Nossel, vd för Pen America, den amerikanska avdelningen för Pen International, en internationell organisation, vars syfte är att kämpa för yttrandefrihet och medias frihet. I ett inlägg på Twitter varnar Nossel för faran med att börja byta ut ord på det sätt som nu gjorts.

Öppnar för farlig utveckling

Precis som Frihetsnytt resonerade i vår artikel, påpekar hon att detta öppnar för en farlig utveckling om friheter börjar tas med innehållet i böcker. Byter man ut ett ord här och där, inte för att det skulle göra texten språkligt bättre utan för att passa en politisk mall, då kan man helt plötsligt ha lagt in budskap som inte fanns tidigare (vilket är fallet med Dahls Häxorna).

Var ska då gränsen gå för vad en utgivare kan göra med en text?

Nossel uppmanar de som stödjer tilltaget att fundera över hur detta även öppnar för andra, som inte har dessa politiskt korrekta åsikter, att manipulera litteratur på ett liknande sätt. Skulle detta fortfarande vara något positivt då, enligt dessa?

De som är positiva till detta är dock sannolikt inte speciellt många, eftersom Puffin Books försökt få igenom detta i hemlighet. Annars hade de säkert gjort en stor sak av det själva och målat upp sig som goda och inkluderande. Men nu har de misslyckats med att smyga med detta och kan inte gömma sig för den växande kritiken.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter