Tung myndighet sågar terrorlag

Den nya terrorlagen som regeringen vill driva igenom snarast möjligt får hård kritik från den myndighet som granskar lagförslag, Lagrådet.

Den 1 juli hoppas regeringen kunna få sin nya terrorlag på plats, vilken kommer göra det kriminellt att delta i godtyckligt utpekade ”terrororganisationer”, även för enklare handlingar som matlagning och lokalhyra.

Men lagförslaget sågas av Lagrådet, med hänvisning till de diffusa definitionerna av vad som utgör en terrorgrupp och vad exakt som ska kriminaliseras, samt i vilken utsträckning.

Exempel på problem enligt lagrådet

Lagrådet lyfter även fram historiska exempel på olika motstånds- och gerillarörelser som använt sig av terrormetoder, men fått ett brett stöd hos det svenska etablissemanget.

Det rör sig bland annat om African National Congress (ANC) i Sydafrika och Front National pour la Libération du Sud Viêt Nam (FNL) i Sydvietnam. Enligt det nya lagförslaget skulle flera svenska kändisar och politiker, som öppet stöttat dessa grupper, ha gjort sig skyldiga till terrorbrott.

Likväl lyfts exemplet med journalister som wallraffar (infiltrerar) terrorgrupper och deltar i vissa aktiviteter för att kunna rapportera om dessa. Då skulle dessa därefter kunna dömas för delaktighet, vilket allvarligt skulle skada tryck- och yttrandefriheten.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter