Fredagen blev en påminnelse om att världens marknader är kopplade till varandra och att även avlägsna händelser kan få stora och breda konsekvenser. En bank i Kalifornien som gått omkull och övertagits av amerikanska staten visade sig vara ett tungt inslag i innehavet hos en svensk tjänstepensionsförvaltare.
Silicon Valley Bank, en mycket välrenommerad bank i Kalifornien med många start up-företag som kunder, gick igenom en mycket snabb kollaps under fredagen, efter en serie negativa händelser och är nu övertagen av amerikanska staten. Det meddelar Omni i en serie artiklar. Silicon Valley Bank är USA:s sextonde största bank.
Tekniskt talar man i regel inte om konkurs när det gäller banker utan om fallissemang, vilket innebär att en myndighet träder in och räddar bankens verksamhet, vilket är det som skett i det här fallet.
Myndigheten som tagit över banken heter FDIC (Federal Deposit Insurance Corporation) och garanterar som brukligt insättarnas pengar upp till en generös gräns, 250 000 dollar (runt 2,6 miljoner kronor). Silicon Valley Bank är den näst största bank i USA:s historia som drabbats av fallissemang och övertagande.

Stora uttag gav stora problem
Upprinnelsen var, enligt bland annat Svenska Dagbladet (SvD), en serie uttag bland bankens företagskunder som ledde till problem med täckningsgraden, det belopp som banken minst måste inneha relativt sina utlånade medel. Banken aviserade en nyemission på 2,25 miljarder dollar, men den hann inte genomföras innan situationen blev akut.
Med detta var banken tvungen att genomföra stora försäljningar av sina tillgångsinnehav på kort tid. En försäljning av tillgångar för cirka 21 miljarder dollar gav förluster på 1,8 miljarder dollar, och efter en 60-procentig nedgång i börskursen för bankens aktie ingrep FDIC och övertog banken. Greg Becker, bankens före detta VD, avgår nu också från Fed:s lokala styrelse i San Fransisco.
Andra regionbanker drabbas

Normalbeteende på börser är att om ett företag drabbas av misstro, så drabbas även andra jämförbara företag av misstro, kanske för att de är i samma bransch eller verkar på samma marknader. Dagens Industri (DI) rapporterar om tunga fall i index och även mycket stora tapp i enskilda aktieslag i banksektorn.
Janet Yellen, före detta chef för Federal Reserve (FED), den amerikanska centralbanken och nu finansminister, konstaterar i sammanhanget att när banker fallerar bör det vara en orsak till oro. Efter att ha sammanträtt med FDIC vill hon dock meddela att hon har förtroende för banksektorn och tillsynsmyndigheternas agerande.
Effekter för Sverige
Före fredagens händelser visste nog få om att Alecta, ett mycket stort företag som förvaltar svenska tjänstepensioner, hade avvecklat sina innehav i svensk banksektor till förmån för amerikanska banker, till exempel Silicon Valley Bank.
Alecta var faktiskt fjärde största ägare i Sillicon Valley Bank, med 4,5% av totalen, och har förlorat 4,5 miljarder på kursnedgången i banken, som DI rapporterar, och står även inför ytterligare förluster i den turbulenta amerikanska banksektor som SVB-kraschen har lett till.
Alecta själva menar att effekten av det inträffade kommer att bli liten och pekar på sin höga soliditet, det vill säga hur stora tillgångar de har relativt sina åtaganden om utbetalningar. Fredagen blev dock turbulent på världens större börser med Stockholmsbörsen som en av de sämre när det gäller fall i index. Effekterna av händelserna under fredagen har säkerligen inte klingat av.