onsdag, 28 september, 2022

Turkiet: Inflationen stiger med 70 procent

Konflikt mellan Centralbanken och regeringen försvagar Turkiets ekonomi

Inflationen i Turkiet nådde den högsta nivån på 20 år under april när landet kämpar med stigande priser på konsumtionsvaror, ytterligare förvärrat av konflikten i Ukraina och problem med leveranskedjan, enligt uppgifter som publicerades av Turkish Statistical Institute den 5 maj.

Konsumentprisinflationen i Turkiet har stigit med 69,97 procent sedan april förra året. Priserna på mat och alkoholfria drycker har stigit mest: med 89 procent, medan priserna på inredning och hushållsartiklar steg med 77 procent.

Teknikvaror för såsom mobiler och datorer samt kläder och skor har enligt uppgift inte ökat så mycket i pris, även om ökningarna fortfarande märktes i stora städer som Istanbul, där många nu vänder ryggen åt de internationella kedjorna och istället handlar billigare kläder och andra varor på gatumarknader och basarer.

Månad till månad steg priserna på mat och alkoholfria drycker mest med 13,38 procent då stormarknader konsekvent tvingas ändra sina priser på nästan veckovis, medan bostadspriserna steg med 7,43 procent. Under de senaste månaderna har fastigheter även i fattiga områden i Istanbul ökat avsevärt i pris, och många unga turkar har börjat hyra rum som inneboende istället för att titta efter egna lägenheter.

Lägenheter som i april förra året hyrdes ut till hyresgäster för cirka 4 000 turkiska lira kostar nu uppemot 9 000 lira, vilket innebär att många av dem står tomma trots ökad efterfrågan.

Regeringen i konflikt med centralbanken

Trots att turkarna känner pressen när landet når sin högsta inflationsnivå sedan början av 2000-talet, har president Recep Tayyip Erdogan och hans regering fortsatt att sätta press på landets centralbanken att sänka räntorna flera gånger. Centralbanken, som tillsätter sina egna tjänstemän och enbart har skyldighet att rapportera till regeringen, inte ta order, har bjudit motstånd, vilket försvagat liran ytterligare.

Centralbanksguvernör Sahap Kavcioglu sa förra veckan att den årliga inflationen kommer att nå en topp på cirka 70 procent i juni innan den minskar till nära 43 procent i slutet av året och ensiffrig i slutet av 2024. Hur denna enorma deflation ska åstadkommas när överenskommelserna brister mellan regeringen och centralbanken är underlag för den pågående samhällsdebatten i Turkiet.

President Erdogan är en stark motståndare till alla former av samhällsomstörtning, däribland ockerräntor. I ett förlsag för hur den ekonomiska krisen ska hanteras har presidenten sagt att inflationen kommer att falla under ett nytt nationalekonomiskt program, en nationell bankreform som prioriterar realekonomisk produktivitet för att öka investeringar, industri, export och sysselsättning, i syfte att uppnå ett överskott i nationalekonomin, som för tillfället dräneras av bankernas räntor.

Hjälp oss! Dela artikeln i sociala medier

Senaste nytt

Ny metod för cancerbehandling

- Annons -

Liknande artiklar

00:04:47

Nyhetssändning 21 september

00:05:04

Nyhetssändning 8 september