Home Nyheter Turkiet inleder utlandsoffensiv mot PKK

Turkiet inleder utlandsoffensiv mot PKK

0
Turkiet inleder utlandsoffensiv mot PKK
Turkiet inleder militäroffensiv mot PKK "terrorister"

Attackflyg och marktrupper mot kurdiska mål i Irak

Turkiet inledde under gårdagen en gränsöverskridande militär offensiv som riktar sig mot miliser inom PKK i norra delen av Irak, detta bekräftar det turkiska försvarsministeriet. Operationen involverar en omfattande flyganfallskampanj med hjälp av jetplan, helikoptrar och drönare, samt ett markingrepp av kommandotrupper, meddelade försvarsminister Hulusi Akar i ett videotal på måndagsmorgonen.

Ankara hävdar att de framgångsrikt förstörde flera bunkrar, tunnlar, ammunitionsdepåer och militära högkvarter för PKK i gränsområdet mellan norra Irak och Turkiet.

PKK är en kurdisk separatiströrelse och väpnad gerillagrupp som kämpar för ett självständigt Kurdistan. Konflikten med Turkiet har pågått sedan 1984 och beräknas ha kostat över 40 000 människoliv. Under åren har turkisk militär genomfört flera operationer mot PKK, som är baserat i norra Irak och har använt territoriet för att underblåsa uppror i den östra delen av Turkiet. Det kurdiska folket är en etnisk minoritet i tre länder: Turkiet, Irak och Syrien. Under den amerikanska invasionen av Irak samt under Syrienkriget var de allierade med USA. USA har till exempel ett militärt fotfäste i kurdiska regioner i Syrien, medan den kurdiska regionen i Irak har flera amerikanska militäranläggningar och ett amerikanskt konsulat.