Turkiet markerar politiskt mot Sverige över koranbränning

Under fredagen kallades Sveriges ambassadör i Ankara upp till den turkiska regeringen med anledning av den förestående koranbränningen. Nu stoppar Turkiet försvarsminister Pål Jonsons besök till landet med anledning av de demonstrationer som kommer äga rum under lördagen, däribland Rasmus Paludans koranbränning.

De diplomatiska relationerna mellan Sverige och Turkiet försämras stadigt, med anledning av den svenska yttrandefriheten. Frihetsnytt har skrivit om reaktionerna på aktionen med den upphängda dockan föreställande Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan, samt den planerade koranbränning som den dansk-svenske politikern Rasmus Paludan kommer att genomföra utanför Turkiets ambassad under lördagen.

Nu blir de turkiska reaktionerna alltmer politiska. Under fredagen kallades Sveriges ambassadör i Turkiet, Staffan Herrström, upp till den turkiska regeringen för att ta emot dess fördömanden av dock-aktionen, att grupper kopplade till PKK (det kurdiska kommunistpartiet) tillåts demonstrera, samt att Paludan kommer tillåtas bränna koranen, vilket man ser som ett allvarligt ”hatbrott”, rapporterar den turkiska median Anadolu.

Nu kommer nästa markering, när den svenske försvarsministern På Jonssons planerade besök till Ankara den 27 januari ställs in. Det skulle ha blivit det första mötet mellan regeringsföreträdare från de båda länderna sedan aktionen med dockan. Men nu meddelar Turkiets försvarsminister Hulusi Akar att mötet förlorat sin betydelse och ställs in, samt att Sveriges uteblivna agerande mot koranbränningen är ”oacceptabel”, rapporterar Reuters.

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter