Turkiet om Finlands Natoansökan

Idag klockan 13.00 skulle Turkiets parlament rösta om Finlands medlemskap i Nato. Finland kommer i så fall bli krigsalliansens 31:a medlemsland. Men planerna har nu skjutits upp.

Som sista land i kedjan, skulle Turkiet idag, den 30 mars, rösta i parlamentet om Finlands ansökan om inträde i Nato. Finland fick Ungerns ratificering i måndags. Enligt källor är det dock inte sannolikt att röstningen kommer att genomföras idag, rapporterar Helsingen Sanomat.

Det går ännu lite mer trögt för Sverige, som ansökte om medlemskap i krigsalliansen samtidigt som broderlandet Finland i maj förra året. För Sveriges del saknas godkännande av både Turkiet och Ungern.

Turkiet har problem med att Sverige inte inskränker våra grundlagar för deras skull, samt inte gör tillräckligt för att bekämpa den kurdnationalistiska kommunistgerillan PKK. Ungern i sin tur har krävt att svenska politiker ska sluta anklaga Ungern för att brista i demokrati.

Ändrad attityd hos Billström

Det råder helt enkelt en ganska stor osäkerhet kring hur det ska gå med ett eventuellt godkännande av Sveriges ansökan till krigsalliansen. Till och med Sverige utrikesminister Tobias Billström har fått ändra sina förhoppningar om det svenska Natomedlemskapet.

Tidigare var han ”helt övertygad” om att Sverige skulle bli medlem till sommaren. Nu har han istället ”stora förhoppningar” om det, rapporterar TT.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter