Turkiet säger NEJ till svenskt Nato-medlemskap efter koranbränning

Efter att Rasmus Paludan genomfört sin koranbränning och en pro-kurdisk demonstration, med kopplingar till PKK, ägt rum, kommer Turkiet inte att godkänna ett svenskt Nato-medlemskap.

Under lördagen genomförde den dansk-svenske politikern Rasmus Paludan sin utlovade koranbränning utanför den turkiska ambassaden, vilket Frihetsnytt rapporterade om.

Koranbränningen är den senaste av flera aktioner som ägt rum inom ramen för svensk yttrandefrihet, men som retat upp den turkiska regeringen. Den 13 januari hängde nätverket Rojavakommittéerna upp en docka föreställandes den turkiske presidenten Recep Tayyip Erdoğan, vilket gav upphov en diplomatisk kris mellan Sverige och Turkiet.

Frihetsnytt kunde rapportera om att den turkiska regeringen kallade upp Sveriges ambassadör med krav på att koranbränningen skulle stoppas, samt att försvarsminister Pål Jonssons planerade statsbesök ställdes in. Knappt en timme innan Paludan anlände till ambassaden krävde den turkiske utrikesministern Mevlut Cavusogl att tillståndet för manifestationen skulle dras tillbaka.

Ledande politiker säger nej till svenskt medlemskap i Nato

Att de svenska myndigheterna inte inskränkte den grundlagsskyddade yttrandefriheten för Paludan och Rojavakommittéerna, verkar nu ha fått det turkiska parlamentet att säga ett definitivt nej till att släppa in Sverige i krigsalliansen Nato.

Nu skriver Devlet Bahçeli, tidigare premiärminister och partiledare för det nationalistiska Nationella Aktionspartiet (Milliyetçi Hareket Partisi, MHP), en av Erdoğans främsta allierade, på Twitter att det turkiska parlamentet under dessa omständigheter inte kommer att godkänna Sverige i Nato.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter